Датировката на вековния кръст от Атон, съхраняван дълги години от свещеник в Брезник, е направена от няколко признаци

Вековният дърворезбован кръст от Атон, който е част от фонда на Регионален исторически музей-Перник, е със загадъчна история и се знае малко за него, сподели пред репортер на Zapadno.com кураторът на изложбата “Светинята от Атон” и уредник в музея Милена Карамфилова.

Дълги години кръстът е бил съхраняван от свещеник Асен Пенчев, който е родом от Бургас, но е служил в Брезник откъдето е и съпругата му. През 70-те години на 20-ти век наследници на свещеника предложили на Регионален исторически музей-Перник да откупи реликвата. Според църковните анали кръстът е изработен от гръцки монах в манастирите на Света гора на Атон. Резбарят е работил над уникалната творба в продължение на 18 години вследствие, на което ослепял. “Това е един наистина впечатляващ образец на миниатюрната църковна дърворезба, която между 15-ти и 19-ти век се развива предимно като монашеско изкуство. Този тип предмети са изработвани главно в манастирите, разбира се по всяка вероятно от монаси. Кръстът, който ние виждаме произхожда от някой от светогорски манастири, поне така се определя според стила на изработка.”, каза кураторът на изложбата с кръста Милена Карамфилова.

Църковната реликва е подробно проучена от професор Елена Генова от Институт към изкуствознание към Българска академия на науките и дългогодишният уредник в Регионален исторически музей-Перник Пенка Желева. Размерите на светинята са скромни – височината на вертикалното рамо е 23 сантиметра, а на хоризонталното е 15 сантиметра. На двете му страни са изобразени общо 20 сцени от Стария и Новия завет. Преобладаващите сцени са от Новия завет, като централни сцени са Разпятие Христово и Рождество Христово. “Посетителите могат да видят тези сцени увеличени върху специално подготвени табла. Кръстът се отнася към края на 16-ти – началото на 17-ти век. Фигурите са повече от 100 на брой. Плътно подредени са една до друга с относително висок релеф. Всъщност това са и признаците, според които на кръста се дава и тази датировка. Всяка сцена има надпис на гръцки език. Изработен е от кипарисово дърво. Наистина е един впечатляващ експонат.”, поясни още Милена Карамфилова.

Досега публиката на музеите в Ловеч, Кюстендил, Попово, Гоце Делчев, Благоевград и Брезник е имала възможността да се докосне до уникалния кръст.

Виж също...

Loading...