Тридневно веселие ще изпълни манастирските ливади над брезнишкото село Гигинци за Църногорския събор – ПРОГРАМА ПО ДНИ

С научен форум утре ще бъде дадено началото на Църногорския събор “В сърцето на Граово”. Събитието, което ще започне в 15:00 часа, е под патронажа на областния управител и с участието на главния редактор на вестник „Стандарт” Славка Бозукова, като модератор, съобщиха от Организационния комитет.

В научния форум ще се включат министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, директорът на Българското национално радио Светослав Костов, председателят на КРИБ-Перник Георги Милев, председателят на Синдикат на българските учители Янка Такева, главният изпълнителен директор на „ЛИДЛ България” Милена Драгийска, главен асистент доктор Александър Долашки от Института по органична химия към Българска академия на науките, журналистът от телевизия „Канал 3” Илиана Беновска, кметове на Общини от област Перник и медии.

В същия ден, от 17:45 часа, ще се състои официалното откриване на Църногорския събор и традиционният водосвет за здраве във фиалата на манастирския комплекс. В 18:00 часа ще бъде даден стартът на същинската част на празника с концерт на граовската певица Сорина Богомилова и Иван Дяков. След тях на сцената ще се изяви оркестър „Средец”. “Събитието, с което стартира Църногорският събор е форум, който задава и проправя значима регионална и национална идея. “Храната на бъдещето” е темата на колоквиума и чрез него ще бъдат представени желанията и намеренията, които имаме за собственото ни развитие и за начина ни на живот сега, като основание за бъдещето. Ще дебатираме за биологичното и екологично земеделие в региона и страната, но заедно с това ще поставим акцент и върху вярата, като духовна храна, думите и новините, с които ежедневно се храним, образованието и научните достижения, които вече ни носят послания от бъдещето.”, сподели Ирена Соколова.

Общо 1 016 изпълнители, от които 160 професионалисти и 856 любители, са заявилите участие във второто издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово”, който ще се проведе от 12 до 14 юли край манастира „Свети Свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Те са представители на 7 области – Перник, Благоевград, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и Монтана и на 16 общини – Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Кнежа, София, Пловдив, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Берковица, Самоков, Благоевград. Сред тях: народни читалища, музикални училища, клубове – общо 49 формации, дуети, квартети, разказвачи и много индивидуални изпълнители.

Вторият ден на събитието (13 юли) ще започне със света литургия. От 10:00 до 19:00 часа танцови и певчески състави от целия Югозапад ще се представят със свои изпълнения. Интересните акценти в програмата са награждаването на представители на Обединени български животновъди от 16:00 ч., както и участията на гост-изпълнителите на сцената на събора – ансамбъл „Родопа” от 12:00 часа, „Гласовете на Граово” – от 13:30 часа и Берковската духова музика от 19:00 часа. Прочетете още по темата в публикацията: Над 1 000 изпълнители, Бусинска керамика и 8-месечен участник на Църногорския събор.

В последния ден на Църногорския събор „В сърцето на Граово” (14 юли) присъстващите отново ще се насладят на фолклорното богатство и творчеството на самодейните състави, колективи и групи от региона. Гост-изпълнители на финала са ансамбъл „Тракия” – с концертно участие от 12:00 часа и Румяна Попова – от 13:00 часа.

Като съпътстващи събития и през трите дни гостите на събора могат да посетят Алеята на манастирските производители, фермерският пазар, кътовете свързани със занаятите, с възстановката на българско село, хайдутството, български носии и облекла от различните етнографски области. За първи път на Църногорския събор ще бъде представена и уникалната Бусинска керамика, характерна за района на Трънско.

Разгледайте пълната програма на Църногорския събор:

П Р О Г Р А М А

ДЕН ПЪРВИ-12 ЮЛИ

                                                              

Дата:12 юли 2019/петък/

Място: на открита сцена на манастирските ливади над село Гигинци, Община Брезник, Област Перник

Организатори: Инициативен комитет с председател Ирена Соколова-областен управител  и с участието на Сдружението на работодателите, КРИБ-Перник , кметовете на общините в област  Перник, общественици, с подкрепата на Министерство  на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Генерални спонсори: Асарел Инвестмънт“ ЕАД и ОЗК-Общинска застрахователна компания – град Перник.

 

В рамките на  трите дни-  демонстрация на различни видове животни.

Събитието  има благословението на негово Светейшество Българския патриарх и  Софийски митрополит Неофит. Програмата  е целодневна

15:00 ч.- Колоквиум: “Храната на бъдещето“.

        16:00 ч. – Фолклорна програма.

       17:00 ч.Кулинарен урок на Дядо Епифаний от Света гора.

       18:00 ч.– Водосвет на фиалата в манастира.

       17:20-17:30ч.

       1.НЧ “Виделина-1932 г“ с. Широки дол, Община Самоков, Област

София. Худ. р-л: Лили Ангелова

      1.1.Мария Иванова -13 г.изпълнител на гъдулка в съпровод на тъпан Валентин Ангелов.

Репертоар:1.“Невенуга невен сади“,   2.“Граовско хоро“

3.“Сбирайте се моми на седенкя“

                                                                             Времетраене“ 10 мин.

       17:30 ч.17:45 ч.

    2.НЧ“  Напредък-1915 г“ с. Стефаново, Община Радомир, худ. р-л

     Славчо Гебрев

    2.1.Смесена певческа група

        Репертоар: 1.„Провикна се у селото Недината макя“

 1. „Залюбила малка мома голям ерген“

3.„Гледай ме гледай ой първо либе“

    2.2. Методи Иванов Бачев  -певец

Репертоар: 1„Тръгнал момко“ ,2.„Момче дава ле“

                                                                              Времетраене: 15 мин.

       17:45 ч.18:00 ч.

 1. Официално откриване на събора- Приветствия.

18:00 ч. –19:00 ч.

 1. Сорина Богомилова и танцова формация „Асти Денс“ с р-л: Николай Бояджиев- на сцената.

        Репертоар: Блок програма

                                                                                Времетраене: 60 мин.

19:00 ч. -20:00 ч.

 1. Иван Дяков- Наричат го “царя на македонската песен”.

Иван Дяков български народен певец от Родопската и македонската фолклорни области. Любовта към песента е наследил от неговата майка. Първата визитна картичка на Иван Дяков е песента “Стар мерак” 1993 година.  Друга песен, с която Иван Дяков има подобен успех, е популярната македонска песен “Не се карай , стара ле мале.“

Иван Дяков е е дин от добрите примери за възраждането на българския фолклор, чрез представянето му в осъвременен атрактивен вид. В репертоара си има над 1000 песни от различните етнографски области на България, Иван Дяков работи с ансамбъл “Мераклии”, който сам създава през 2001 година, които превръщат всеки негов концерт в зрелищен фолклорен спектакъл. Ръководител на ансамбъла е Николай Пиринлиев, негов кръщелник. Иван Дяков е бил гост-солист на перлата на пиринския фолклор – световноизвестния ансамбъл “Пирин”, както и на “Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци” гр. Гоце Делчев, с който има записи. Награди– Иван Дяков е с много награди. Но  винаги е казвал, че неговата най-голяма награда е обичта на хората.  Той успява да докосне всяко човешко сърце със своето великолепно изпълнение на хубавите български народни песни. Иван Дяков предава по успешен начин своя талант на дъщеричката си Ивана.

      Репертоар: Блок програма                      Времетраене: 60 мин.                                                                 

20:00 ч. – 21:00 ч.

 1. Оркестър „Средец“ с худ. р-л: Йордан Илиев-Писеца

             Репертоар: Блок програма

                                                                             Времетраене: 60 мин.

      21:00-22:00 ч.

 1. Народно веселие

 

 

ДЕН ВТОРИ-13 ЮЛИ

                                                                      

 

Дата:13 юли 2019/събота/

Място: на открита сцена на манастирските ливади над село Гигинци, Община Брезник, Област Перник

Организатори: Инициативен комитет с председател Ирена Соколова-областен управител  и с участието на Сдружението на работодателите, КРИБ-Перник , кметовете на общините в област  Перник, общественици, с подкрепата на Министерство  на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква

Генерални спонсори: Асерел   Инвестмант“ и ОЗК- Общинска застрахователна компания гр. Перник.

Събитието  има благословението на негово Светейшество Българския патриарх и  Софийски митрополит Неофит. Програмата  е целодневна.

В рамките на  трите дни-  демонстрация на различни видове  животни.

 

      08:00-09:30 ч. –  Света Литургия

   

      10:00-12:00 ч Фолклорна програма

      10:00 ч. Начален час на фолклорна програма

     10:00 -10:05 ч.  Думи  на водещ

10: 05- 10:30 ч

 1. НЧ „Хр. Ботев-1928г.“ с. Копаница, Община Радомир, Област Перник, р-л: В. Николова
 2.   Детска певческа група –  „Пий, момче” и „Гине очи”
 3. Ж Певческа група- „Стояне, сине, Стояне” и „Тръгнала е Йова”
 4. Петър Велев – разказвач – „На собор у Гигинскийо манастир”
 5. ФТГ „Мераклийче”–  Хора на песен от Граово

                                                                                   Времетраене: 25 мин.

10: 30- 10:40 ч.

 1. Вокална група „Хармония-Здравец” при Пенсионерски клуб „Миньор” гр. Перник, Община Перник, Област Перник Ръководител: Ангелина Тасева

Репертоар:1. „Хубава си моя горо“

 1. „Хармония“
 2. „Садила мома край море Лозе“

2.1. Надка Миленова –певица 

Времетраене: 10 мин.

      10: 40 -10: 50 ч.  

3.Фолклорна група при НЧ „Искра- 1932г” с. Слаковци, Община Брезник.  Худ. р-л:Светла Стефанова

 

3.1.Обичая „Вайдудула” или „Пеперуда” е обичай за дъжд.Правен е при засушаване през летния период.Изпълнявал се е от  група жени, едната от които  е и Вайдудулата”.Тя трябва да е сираче  защото се е вярвало ,че може да повлияе благотворно на волята на боговете и светците,от които зависият дъждовете. Всички жени /момичета/-се събират в дома на  сирачето,там те  го обличат в бяла женска овехтяла риза, покриват я със зеленина, и я повеждат с песни из селото.Групата влиза във всяки  дом  посрещат ги домакините с менче вода, която изливат върху вайдудулата.След като обиколят селото, отиват на реката  хвърлят зеленината с надежда скоро да завали дъжд.

3.2.Индивидуални  изпълнения-Светла Райчова Иванова с песните:

1.“Една майкя две радости прави“

 1. „Снощи отидох на чешмата“

3.3.Светла Панталеева Стефанова –разказвачка на словесен фолклор

                                                                             Времетраене: 10 мин.                                                                                                                                           

      10:50 -11:15 ч.

 

4.НЧ “Просвещение – 1870“ Брезник, Община Брезник, Област Перник Худ. р-л: Милена Цветанова и Милена Иванова- Борисова

4.1.Детски танцов състав 12-16 години – автентични хора

“Старо граовско“ и “Брезнишка бера“ и “Копаница“

4.2.Танцов клуб “Калина“ – 2 хора

4.3.Василена Методиева певица

4.4.Ивета Мариановаразказвачка – граовски хумор

4.5.Милена Цветанова – певица

Времетраене: 25 мин.

 

     11:15 -11:18 ч.

 1. Нико Николаев Кирилов- инструменталист 13 г./тъпан/ при НЧ “Св. Св. Кирил и Методий-1933г“с. Вискяр, Община Перник Худ. р-л: Енчо

               Репертоар: „Мелодии на тъпан“

                                                                         Времетраене: 3 мин.

      11:15 -11:25 ч.

 

 1. Женска фолклорна група при НЧ ”Просвета – 1927” с. Невестино,

       Община Невестино, Област Кюстендил.   

Репертоар: 1.“Отиде момко в ливаде.“

2.“Тая вечер“

 1. 2. Николина Стоянова –певица

Репертоар: 1. „Пита ли моме вашите“

 1. 3. Фолклорен Пев. дует: Зойка Симеонова и Николина Стоянова

Репертоар: 1. „Цъфнала е ружа“

 Времетраене: 10 мин.

    11:25-11:40 ч.        

 

 1. Фолклорен ансамбъл „Гергьовски здравец“ от гр. София. Худ

    р-л: Евелин Петков.

                     Репертоар: „Дюлбер Яна“  и  Блок програма

                                                                                    Времетраене: 15 мин.                                                                                                              

                                             

    11: 40 -12:00 ч.                                                                            

 1. Школата за народни танци „Нартан”, кв. „Църква”, град Перник

  8.1. Кобила „Фризи“- Малка Демонстрация  от  Талисмана  на школата.  Худож. р-л: Пл. Ганов.

  8.2. Танцова формация “Нартан“ .Худож. р-л: Пл. Ганов.

       Репертоар: Блок програма

 Времетраене: 20 мин.    

   12:00 -13:00 ч. – Ансамбъл „Родопа“                                                                

 1. Ансамбъл „Родопа“

         Репертоар: Блок програма     

                                                                             Времетраене:60 мин.  

 

13:00-13:15 ч.

Приветствия от официални лица.

 1. Г-жа Ирена Соколова-Областен управител на област с административен център Перник и Председател на инициативния комитет на Църногорският събор.

/Официални лица  с Имена по протокол и длъжност./

 

                                                      

   13:15 -15:00  ч. – „Гласовете на Граово“   

 1. Гласовете на Граово:/Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария и Злати Петров, Лиляна Галевска, София Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски/

 

                                                                               Времетраене:105 мин.         

15:00-16:00 ч.Фолклорна програма

                                                                                             

15:00- 15:10 ч.

    11.НЧ „Христо Ботев-1903” село Радуил, Община Самоков, Област Софийска.

11.1. Танцов състав „Ибърски ритми”. Худ. р-л: Николай Борисов

Репертоар: 1. „Шопски хора”

 Времетраене: 10 мин.                                                                                              

 15:10-15:20 ч.

 1. НЧ „Христо Ботев-1903” с. Радуил,Община Самоков, Област Софийска. Худ. р-л: Мария Стоянова,

     12.1. Женска фолклорна група „Детелина” изп. автентичан фолклор

 1. „Засвирил овчар край гора”
 2. „Марко коси трева у планина”
 3. „Зададе се, мамо черен, темен облак”

                                                                                       Времетраене:10 мин.                                                                                                                     

15:20 -15:30 ч.

13.1. Фолклорна певческа група при  НЧ „Димитър Цонов1903 г.“ , с. Лазарово, Община Кнежа, Област Плевен.   Худ. р-л:  тел. Цветелина Иванова

Репертоар:1.“ Дунаве, бели Дунаве“

2.“Една е Стана“

 1. „ Дена слиза от горица“

 

Времетраене: 10 мин.

 

15:30-15:45 ч.

 1. ЖФПГ при НЧ ,,Васил Левски-1938“ с. Алино, Община Самоков, Област София. Худ. р-л: Момчил Чалъков

 

         Репертоар: 1.“ Пило Яне, снощна вода“

2.“Слънце се Раде надвело“

3.“Су ноч конье не дойдеше“

4.“Садила Яна“

14.2. Мъжко трио: 2 песни

Времетраене:15 мин.

 

15:45-16:00 ч.

 

 1. НЧ “Васил Левски 1968” с. Рударци, община Перник, Област Перник. Худ. р-л: Емилия Александрова.

15.1. Граовските тройки

       Репертоар: 1. „Овчар ока“

2.” Тъмен се облак зададе”

15.2. Емилия Александрова  при НЧ “Васил Левски -1968” с. Рударци

       Репертоар:1.“ Стоян си макья питуе“

2.“ Гюл девокья”

15.3. ЖФГ “Граово“

Репертоар: 1.“ Пиле пищи“ и 2.“Търнице ле”

15.4. Зоя Найденова и Сийка Пенева– разказвачки „ Селски истории”

 

Времетраене: 15мин.

 

                                                                                 

16:00-16:30 –  Награждаване на животновъди, членове на Обединени Български Животновъди.

 16:30-17:00 ч.-  Фолклорна програма

16:30-16:45 ч

16.НЧ „ Нови хоризонти 2009 г” град Перник, Община Перник-.

 1. 1. ЖФПГ „Седмошарица”.Р-л: Елена Димитрова

1.“Лена, лен сеяла”

 1. „Сбирали се момите“
 2. „Тлака тлаци“

  16.2. Фолклорен дует – Анна Иванова, Елена Димитрова

 1. Прочула си се, Нине

16.3. Фолклорна тройка

 1. „Дотекла е Сава и Морава”

  16.4. Райна Йорданова . 80 г.

1.”Седи Марко“

  16.5.Веска Стоева –певица

1.„Марко бие първо либе“

 Времетраене:15 мин.                                                               

 16:45-17:00 ч.

 1. фолклорно-инструментална група „Гергьовден“ при НЧ „Св. Георги Победоносец 1999г” София, Област София.Худ. р-л: Христина Начева – Петрова. -8 бр.

17.1. Станимира Стоилова

Репертоар:1.“Огреяла месечинка”

                                 2.“Пий момче вино“

 1. „Кюстендилска ръченица“

 17.2. Александър Виденов

             Репертоар:1. „ Ой, девойкьо”

 1. 2. Дреме ми се, лега ми се”

 17.3. Цвети Цонева

Репертоар:1.“ Слънце зайде “

2.” Овчар свири “

                                                                                      Времетраене15 мин.

 

17:00- 17:30 –Съревнование по Кореш- Традиционна българска борба на пояс.

                                                                              Времетраене: 30 мин.

 

17:30-19:00ч.–  Представяне на народни обичаи от Граовско и фолклорна програма

   17:30  -17:45 ч.

 1. Група за народни  обичаи при „Евлоги Агайн-1926г“ с. Владимир,  Община Радомир с худ. р-л: Олга Шаранкова на 83 г.

 

Репертоар: Обичай „ Вземане на кум“

/ Стара Владимировска традиция за калесване и взимане на  кумове, дарове, бохча,  каручка,  жив петел/

 

Времетраене: 15 мин.

 

   17:45 -18:00 ч.

 19.Танцов клуб „ Светлина“ при НЧ ,,Светлина-1906“ село Владая, Община Витоша, Област Софийска. Худ. р-л: Силвия Владимирова.

     Репертоар:1. „Сворно хоро“, 2.“Опас“, 3. „Момчилово хоро“

Времетраене – 15 мин.                

18:00- 18:25 ч.

 1. НЧ „Хр. Ботев-1940“ -Ярджиловци, Община Перник. Р-ли: Станка Драгомирова, Милка Александрова, муз. съпровод. Евтим Михайлов.

20.1.  Симона Здравкова  –  разказвачка с ръководител  Ст. Драгомирова

Репертоар:  1.„Кандърма”

20.2. Женя Любомирова Мартинова – певица с ръководители Милка Александрова и Евтим Михайлов

Репертоар: 1. „Кукувица кука”

 1. „Мори, пуста сваке”

20.3. Фолклорна група за народни обичаи с р-л: Станка Драгомирова

Репертоар: 1.„Водене млада невеста на вода”

 

/ В деня на сватбата, преди да започне истинското тържество, булката е водена за вода. Избира се бунар  в селото, чиято вода е най-хубава. От него байрактаря на сватбата вади вода и я налива в стомните на булката, а тя я занася в дома на свекърите си, където полива на всички сватбари да се измият. Най-напред се полива на кумовете и свекърите, а след това на всички останали. Някои от сватбарите на шега са се начернили, за да могат повече хора да се измият с водата на булката./

20.4. Фолклорна танцова формация с р-л Тошко Тодоров.       

 

 Времетраене: 25 мин.

   18:25  -18:40 ч.

 1. Групата за традиционен  фолклор  „Клабучка китка“  при НЧ „Крюгер   Николов-1922 г.“ с. Пещера, Община Земен,  Област Перник. Худ.- р-л:  Стоян Стоянов.

Репертоар:  Сватбен обичай-„Показуване на   дарове“ /Показване и изхвърляне на дарове от родата за сватбата./Общо 25

Времетраене: 15 мин.                                      

18: 40  -19:00 ч.

 1. Сдружение Кремък, танцов ансамбъл „Хоро“- Перник, Община Перник.Худ. р-л: Митко Михалков и Дария Михалкова.

 / Ансамбъл „Хоро” е създаден от Дария Йорданова Михалкова и Митко Йорданов Михалков през есента на 2003г. В танцов ансамбъл „ХОРО” се изучават фолколорни хора от всички етнографски области на България и др. народи. През годините ансамбъл „Хоро”, под ръководството на Дария и Митко, взима участие в много фестивали и надигравания в България, Сърбия, Македония, Турция, Унгария, Гърция, Полша, Италия, Франция, Чехия, Хърватия, Черна гора и т.н/

 1. „Родопска китка“
 2. „Шопска сюита“

Времетраене: 20 мин.

 

 

     19:00-20:00 ч.   

                      

 1. Берковската Духова музика -20 бр.

                 Репертоар:  Блок програма                                                           

                                                                              Времетраене: 60 мин.

 

 

  20:00-22:00 ч.    Народно веселие.

 

ДЕН ТРЕТИ-14 ЮЛИ

Дата: 14 юли/неделя/

Място: на открити сцени на манастирските ливади над село Гигинци,  

 Община Брезник, Област Перник.

Организатори: Общините в Област Перник под патронажа на Министерство на земеделието и Областен управител, КРИБ Перник, Обединени български животновъди

Събитието  има благословението на негово Светейшество Българския патриарх и  Софийски митрополит Неофит. Програмата на събора е целодневна.

Начален час: 10:00 ч.

10:00-12:00 –Фолклорна програма

10:00 -10: 10 ч.   

 

 1. Женски народен хор ,,Граовска китка” при НЧ ,,П. К. Яворов 1926” – с. Мещица, Община Перник, Област Перник Худ. р-л: Жана Йорданова. Създаден преди 10 години, има участие и награди от много регионални и национални фолклорни фестивали.Имат богат репертоар от народни песни – автентичен и обработен фолклор, както от нашия край и от страната.

Репертоар: 1. ,,Китка народни песни”

 1. ,,Вила мома зелен венец” Времетраене:10 мин.

 

10: 10 -10: 20 ч.

 1. Народни танци „Витошки ритми“ при НЧ„Светлина-1945“ Мърчаево, Общ. Столична, Обл.София град, р-л:Силвия Здравкова.

/Има участия  на много фестивали в страната и чужбина. Бронзов медал от 5-ти Световен шампионат по фолклор„World Folk-2015“,-Сребърен медал от 7-ми Български шампионат по фолклор , „Евро Фолк -2016г.“ Велико Търново, Диплом от пролетно надиграване Хисаря-2019г./

           Репертоар :1. „Северняшка шира“

2.“Пазарджишка копаница“

Времетраене:10 мин.

10:20-10:40 ч.

  3.Фолклорна група “Спасовица” при НЧ “Спасовица – 2008” с. Николичевци,  Общ. Кюстендил.  Худ. р-л Сп. Методиева.    Репертоар: 1.“ Китка песни“

2.“Седнала е Ката“

3.1. Иванка Велинова-певица

Репертоар: 1.“Мелнишката мома“

 1. 2.Дует Иванка Велинова и Стефка Пинева

Репертоар: 1.“Ей, слънце зайде“

3.3. Словесен фолклор – Василка Якимова-93г.-разказвачка към литературен клуб  “Бащино огнище” с. Николичевци./най-възрастна участничка в събора, с над 50 стихотворения в репертоара си!!!

Репертоар: 1.“ Свекърва“                                                                                                           

3.4. Фолклорна група “Спасовица” “Море, мома бега“                                                                                 

                                                                                     Времетраене: 20 мин.                                                                                                               

10: 40 -11:00 ч.

 1. Танцова формация „Ритмика“ град Благоевград. Художествен р-л: Асен Колев .

Репертоар: 1.“Блок програма“

                                                                                    Времетраене: 20 мин.

11: 00 -11: 15 ч.

5.Група за народни танци „Релакс” Радомир Община Радомир, Област Перник.   Худ. р-л: Адрияна

5.1.Фолклорен певчески дует Бетина Антонова и Боряна Миленова

Репертоар: 1.“Стано, Стано”

 5.2.Група за народни танци „Релакс” Радомир

       Репертоар:1. „Шопски танц“

 1. „Шопски игри”
 2. „Настроение в шоплука”

5.3. Детски танцов състав „Радомирчета“ гр. Радомир

           Репертоар: Блок програма

 Времетраене: 15 мин.                                                                            

11: 15 -11: 20 ч.

 1. НЧ „Просвета- 1928г” с. Кондофрей , Община Радомир , Обл. Перник . Худ. р-л: Светла Василева.
 2. 1. Станислав и Гергана Костови /6 г./

      Репертоар:1. „Руме, моме“ , 2. „Кемене ми дрънка“

                                                                          Времетраене: 5 мин.     

11: 20 -11: 45 ч.

 1. Танцов клуб „Ропа тропа” при Кметство Студена и НЧ”Пробуда-1935г.” кв. Бела вода, Община Перник. Художествен ръководител: Борислав Николов.

   7.1.  Детска група:

 • Влакче, Спи сиво зайче, Надува се балона, Ръченица, влакче                                                 

7.2.Фолклорна група за детски игри и обичаи, р-л:    Галина Здравкова

„Домашни игри и залъгалки

7.3. Роберта Йорданова-разказвачка            

„Чованята и царот”

7.4.Райна Миленова    – разказвачка                                                                

„Как са познавали календара”

7.5.   Иван Стамболчев –  музикант на пищялка и двоянка

7.6.Теменужка Богданова-разказвачка

– „Како директоро станал пенсионер”                                                                                                           –  „Иванчо”

7.7.РЕВЮ НА КОСТЮМИ                                                                                                                                              

7.8.Танцов клуб „Ропа тропа” при Кметство Студена и НЧ”Пробуда-1935г.” кв. Бела вода. Худ. р-л:   Борислав Николов.

Право тракийско,- Бучимиш,- Старо граовско , Петрунино

 Времетраене: 25 мин.

11:45-12:00 ч.

8.Детски Танцов състав „Граовчета“ гр. Брезник, с худ. р-л: Яна Николова Кираджиева.

       Репертоар: 1.“Блок програма“

9.Танцова формация „БрезиЯна“ гр. Брезник, с худ. р-л: Яна Николова Кираджиева.-15 бр.

 Репертоар: „Блок програма“

                                                                             Времетраене:  15 мин.

  12: 00 –13:00 ч.

   10 . Ансамбъл „Тракия“

 Репертоар: Блок програма

 

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ “ТРАКИЯ” – гр. Пловдив е създаден през 1974 година. Той има задача да запази и развие народното песенно и музикално-танцово богатство от всички фолклорни области на страната. Представя и разкрива в почти автентичен вид или в съвременни музикални и танцови интерпретации истински бисери на народното творчество. Ансамбълът се отличава със своя неповторим стил на авторство и оригиналност.

Творческият облик на “Тракия” е създаден и се развива от най-големите автори в областта на фолклора като проф. Кирил Дженев, доц. Стефан Мутафчиев, проф. Николай Кауфман, проф. Николай Стойков, К. Колев и много други.

 Директор на ФА “Тракия” е проф. д-р Даниела Дженева.

 За 45 години са изнесли хиляди концерти във всички краища на България подпомагайки държавните институции в множество значими форуми. Те повишават родолюбието и българщината у подрастващите. Участвали сме в международни прояви в 70 страни.

 Носители са на всички възможни награди в сферата на културата

 

                                                                               Времетраене: 60 мин.

 

 

                                                                                

13:00- 14: 00 ч.

 1. Румяна Попова- певица 3 бр.

      Репертоар: Блок програмаКитка песни“                                                  

                                                                               

                                                                                  Времетраене: 60 мин.

                                                                                                                           

14:00-16:00 ч.- Фолклорна програма

 

14:00-14:15 ч.

 

 1. НЧ „ Иво войвода – 1928г.”с. Долна Секирна, Община Брезник, Област Перник, р-л: Милена Иванова.

12.1. Женска фолклорна група :

Репертоар:1.“Карай  Райо“

2.“Янка от Балкан слезла“

3.“Заспало девойче“

12.2. Зорка Веселинова – „Жалба пише жална България“

12.3. Радка Савчева – „Марко коси трева детелина“

12.4. Василка Кирилова – словесен фолклор – Граовски  хумор

                                                                              Времетраене:15 мин.

14:15-14:30 ч.

 

 1. НЧ “ Христо Ботев-1928 г“ с. Говедарци, Община Самоков, Област София, р-л: Спаска Костова.

   13.1.Женска певческа група

             Репертоар: 1.“Момче дава ле“

2.“Стояне, сине“

 1. „Моме Петруно“

13.2. Мъжка Певческа група

             Репертоар:1.“Айде, либе“

2.“Рано рани хайдушки войвда“

13.3. Детско –юношески  танцов състав „Рилски магия“

Репертоар: 1.“Копаница“ и Трите пъти“

2.“Петрунино“

Времетраене 15 мин.

 

14:30-  15:10 ч.

 1. НЧ „ Пробуда-1937 г.“ с. Кладница, Община Перник.

   14.1. Група за обичаи при  НЧ „Пробуда – 1937г.“  Кладница -Обичай „Ивановден по Граовски“

В село Кладница, Община Перник на Ивановден продължават обичаите и обредите, свързани с вярата в чудодейната здравословна сила на водата. Поради това той е определен за ритуално къпане на младоженците, което има не само очистителен характер, но е и реликт на посветителните обреди за приобщаване на младите семейства към социума. Къпят се булки, младоженци, които са се оженили през тази зима до Ивановден/едногодишниците/. Къпят се сгодени моми и ергени, възрастни и стари хора. По време на къпането младите невести целуват ръка на свекървите и деверите, даруват ги , поливат им вода да си измият ръцете, а свекървите хвърлят монети във водата за здраве и берекет. Онзи, който не желае да бъде окъпан на реката/вир, гьол, чешма/, се откупва с пари. Всички къпани отиват до вкъщи да се преоблекат и се връщат за да играят на празничните мегдански хора, водени от негодинасялата булка и именниците. На Ивановден на обяд младоженците отиват на гости в дома на своите кумове, носят им погача/кравай/, ракия и вино. Кумовете ги канят на празнична трапеза. Младите гостуват и на девера. Да ги видим!

14.2. Ансамбъл „Кладница“ с худ. р-л: Петър Нецов

Репертоар: Блок програма

Времетраене: 40 мин.

       

     15:10- 15:25 ч.                                                      

 1. Смесена фолклорна група „Струмски славей“ кв. Струмско, гр. Благоевград. Худ. р-л: Иван Янев.

Репертоар:  Блок програма                                                      

Времетраене: 15 мин.

  15:25-15:35 ч.

 1. Спаска Борисова от Фолклорен певчески дует „Настроение“

     с. Ресилово, Община Сапарева баня, Област Кюстендил. Худ. р-л:

Венци Джаджаров.

Репертоар: 1.“Драганка седи в градина“

2“.Слънчице мило мамино“

Венцислав Джаджаров-акордеонист

Репертоар: 1.“ Димитър дума Еленка“

Времетраене: 10 мин.

        

   15:35-15:50 ч.

17.Пенсионерски клуб„ Никола Вучков” кв. Църква, гр. Перник.      

17.1.Величка Андреева-певица и разказвачка.

                   Репертоар:1. „Шопски хумор“

 1. “Планина е брайно тежна е“
 2. “Залюбих си мамо, Бела Рада“

17.2. Лефтерка  Станоева- Клуб на инвалидите – кв. Църква, Перник

Репертоар: 1.”Митро ле, Митро“

Времетраене: 15 мин.

     15:50-16:15 ч.

 1. НЧ“Съгласие-2007 г.“ с. Жабокрът, Община Кюстендил, Област

Кюстендил. Худ. р-л:Милена Стоименова.

  18.1. Мъжка фолклорна група „Струмски напеви“ с р-л: Венцислав

       Войнски. Репертоар: Блок програма

   18.2. Женска фолклорна група „Славей“ с р-л:Анита Василева

          Репертоар: „Блок програма“

18.3. Детски танцов състав „Жива вода“ с р-л: Димитър Иванов

           Репертоар: „Блок програма“

Времетраене:25 мин.

16:15-16:30 ч.

 1. Женска фолклорна група „Здравец“ село Горна Гращица, Община Невестино, Област Кюстендил –

       Репертоар:“ Блок програма“                   

                                                                          Времетраене:15 мин.   

 

16:30-17:00 ч.

 1. Фолклорна група „Бисери“ при НЧ „Просвета – 1922 г. “ село Слокощица, общ. Кюстендил, обл. Кюстендил с ръководител Василка Бързачка.

Репертоар: 1. „Оро се вие”

 1. „Радо ле”
 2. „Китен ми китен девере”

20.1. Веска Узунска – певица

Репертоар: 1. „Цона е мома убава”

 1. „Смиляна мома”

20.2. Василка Бързачка – певица

Репертоар: 1. „Марио дилбер Марио”

 1. „Море чича рече да ме жени”

20.3. Танцова формация „Шопски ритми“ с ръководител Вергиния Згуровска, тел. 0899/47-22-34

Репертоар:1. Блок програма

Времетраене: 30 мин.

                                                                    

   17:00- 18:00 ч.

 1. Народно веселие 

Виж също...

Loading...