Ученици изпълниха църковната песен “Говори Господи” за откриването на Църногорския събор в Брезнишко – ВИДЕО + СНИМКИ

С водосвет, църковна песен и приветствие от областния управител на Перник беше открито второто издание на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който се провежда на ливадите край манастира над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Народната певица Сорина Богомилова и танцова формация “Асти Денс” подгряха публиката преди официалното откриване на събора. Част от присъстващите, сред които областният управител на Перник Ирена Соколова и кметът на Община Перник доктор Вяра Церовска се хванаха на кръшно хоро, което се изви на ливадата.

Тържественият водосвет беше оглавен от Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, а заедно с него съслужиха игуменът и духовното братство на Църногорския манастир. След поръсване на посетителите със светена вода, протойерей Константин и ученици от лагери в Църногорския манастир поздравиха присъстващите с църковната песен “Говори Господи”. Това беше и първата песен след официалното откриване на събора.

Песента “Говори Господи” е сръбска и е написана от сръбския духовник Свети Николай Велемирович. “За пръв път я преведохме на български език, за да могат да я изпеят децата и за да се напаснат дължината на думите и ударенията.”, поясни протойерей Константин.

Вижте изпълнението на песента във видеото, което Zapadno.com засне:

Приветствие към гостите отправи областният управител на Перник и председател на Инициативния комитет за провеждане на Църногорския събор Ирена Соколова.

Вижте какво каза в приветствието си Ирена Соколова във видеото, което Zapadno.com засне:

Църногорският събор се реализира със спонсорството на „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК-Перник. Негови организатори са Областната управа и кметовете на Общините в региона, с подкрепата на общественици и на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, Министерството на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Разгледайте снимки от откриването на Църногорския събор, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...