Фермерски продукти от краищата на Брезнишко са изложени на граовска трапеза за Църногорския събор – СНИМКИ

Фермерски и домашни продукти от град Брезник и брезнишките села Ноевци, Кошарево, Гигинци, Режанци, Муртинци и Ярославци са изложени на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който се провежда в община Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Продуктите са изложени на граовска трапеза с типична декорация за този регион. Шатрата е на един от генералните спонсори на събитието – „Асарел-Инвестмънт“ – фирмата, която е представена в Брезник чрез своя минен инвестиционен проект. Като спонсор на събора фирмата ползва шатра, която всяка година безвъзмездно предоставя за различни цели, които могат да са полезни на община Брезник. Тази година акцентът е върху фермерските продукти от Брезнишко.

На граовската трапеза са представени млечни продукти, мед и сладка от различни краища на Брезнишко. “Буквално за 2 дни се набраха много желаещи да се включат, което изключително много ме радва. Предоставиха своите продукти и понеже са малки производители, количествата ни не са много, но всеки може да се убеди, че качеството им е много добро. Аз самата съм много впечатлена от прекрасния мед, който се провежда тук. Имаме два вида – единият е манов мед и букет от Ноевци, а от Режанци е един страхотен производител, който произвежда пчелен прашец и мед. Цените ни са много конкурентни. Сега като виждам колегите, които също предлагат своите продукти наоколо, това което местните производители е с много по-ниска цена от всички други търговци. Вярвам, че много бързо ще си изчерпаме количествата.”, сподели Елица Георгиева от минното дружество “Трейс Рисорсиз”, което работи в Брезник. Продуктите от Брезнишко се предлагат на цени, на които производителите ги продават.

Целта на граовската трапеза е да покаже колко качествена храна се произвежда на територията на община Брезник. Сред декорацията са домашни баници и питка, които са само за дегустация на посетителите. Очаква се утре да бъде предложена и ракия от село Кошарево, която също ще бъде само за опитване. “Целта е да популяризираме това, което се прави. Мисля, че Брезник е известен с хубавите си баници. Няма как да мине една граовска трапеза без брезнишка баница и граовска питка.”, поясни още Елица Георгиева. В декора на шатрата присъстват и мотиви от културата на Брезнишко. За аранжирането е спомогнал известен и добър брезничанин, който предпочита да остане анонимен.

Шатрата се намира на централно място на Църногорския събор, който се провежда на ливадите край манастира над село Гигинци. Освен с продукти и добро настроение, посетителите могат да спомогнат за кампанията “Капачки за бъдеще”. Компанията-спонсор на Църногорския събор е поставила метално “сърце” до шатрата, в което всеки може да постави своите пластмасови капачки. След приключване на тридневния събор, “сърцето” ще бъде поставено до Арката на 5-ти конен полк в град Брезник, където е офисът на “Трейс Рисорсиз”.

Църногорският събор се реализира със спонсорството на „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК-Перник. Негови организатори са Областната управа и кметовете на Общините в региона, с подкрепата на общественици и на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, Министерството на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Разгледайте снимки от шатрата с граовската трапеза, която беше заснета от обектива на Zapadno.com:

 

Виж също...

Loading...