Археологическите разкопки на Бърдото продължават на нов обект, за който се търси екип

Нов екип ще бъде сформиран за втори обект на археологическите разкопки, които се осъществяват в района на Бърдото край Брезник. Работата по обекта ще започне до края на месец юли, а за дейностите се търсят общи работници, съобщиха от минното дружество „Трейс Рисорсиз“, което работи в Брезник.

Ръководител на обекта ще бъде археологът Василка Паунова от Регионален исторически музей-Перник. “Работата по втория археологически обект за тази година ще започне със закъснение. Съобразяваме се с прибирането на селскостопанската продукция по южния склон на Бърдото и не искаме да затрудняваме работата на земеделците. Затова договорихме с нашите партньори от НАИМ-БАН новият обект за проучване да стартира до края на месец юли.”, поясниха от дружеството “Трейс Рисорсиз”.

Кандидатите за работа могат да се срещнат с археолозите на 22 юли (понеделник) в 16 часа пред народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. “Археологическите проучвания се правят на територията, на която оперира „Трейс Рисорсиз“ и се финансира изцяло от фирмата. Археолозите сами организират подготовката и работата си, включително подбора на работниците. Изискване на финансиращата организация е с приоритет да се разглеждат кандидатурите на хора от Брезник.”, поясниха още от дружеството.

Вече няколко години археолози с екипи правят проучвания в концесионната площ на “Трейс Рисорсиз” на Бърдото. През 2018 година жители и гости на Брезник имаха възможността да разгледат изложбата „Новооткрит римски и късноантичен занаятчийски комплекс (II – IV век) в южното подножие на Бърдото”. Прочетете още по темата в публикацията: РИМ-Перник: Последните археологически разкопки в областта са тези на Бърдото, 94 обекта от община Брезник са на археологическата карта на България.

Снимка: “Трейс Рисорсиз”

Виж също...

Loading...