Община Трън показва Бусинска керамика и кът за киселото мляко на Църногорския събор в Брезнишко – ВИДЕО

Традиционни култура и бит от Трънско са представени на шатра на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който се провежда над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Шатрата е разположена на едно от централните места на манастирските ливади, където се състои съборът. Посетителите могат да разгледат произведения на Бусинската керамика, които допреди няколко седмици бяха изложени в Лондон. Могат и да се запознаят с историята на киселото мляко, да видят нагледно как се изработва глинен съд на грънчарско колело и да се запознаят с информация за Музея на Бусинската керамика в село Бусинци или Музея на киселото мляко в село Студен извор. Най-малките пък могат да глобят пъзел, който показва как изглежда бактерията, чрез която се получава киселото мляко. Пъзелът е предоставен за изложението от фондация “Д-р Стамен Григоров”.

Акцентът е поставен върху традиционния занаят по изработване на Бусинска керамика. Това поясни директорът на Общински исторически музей-Трън Ангел Динев, който също е на място и разказва на посетителите за културното и историческо наследство на пограничния регион.

Църногорският събор се реализира със спонсорството на „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК-Перник. Негови организатори са Областната управа и кметовете на Общините в региона, с подкрепата на общественици и на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, Министерството на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Вижте какво показва шатрата от община Трън чрез видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...