Хайдушки игри за деца и кът с български революционери на Църногорския събор “В сърцето на Граово” – СНИМКИ

Шатра с хайдушки кът посреща посетители на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който се провежда в община Брезник от вчера, предаде репортер на Zapadno.com.

Хайдушкият кът предлага атмосферата на Освобождението на България. На портрети са показани Христо Ботев, Васил Левски и Георги Раковски. Не липсва и заветния лозунг “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”. Изложени са старинни пушки, пищови, народни носии и военно облекло. Тематичният кът е обособен от личната колекция на българин, който по професия е видеооператор и фотограф. Именно покрай работата си той се “запалил” да колекционира пушки и предмети от годините на Освобождението. В късния следобед край хайдушки кът започнаха игри за деца

Хайдушкият кът се намира в непосредствена близост до шатрата с граовската трапеза, на която са представени продукти от краищата на Брезнишко, които пък се предлагат от усмихнати момичета в народни носии. Днес на шатрата предлагат и дегустация на домашна ракия от село Кошарево. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Фермерски продукти от краищата на Брезнишко са изложени на граовска трапеза за Църногорския събор – СНИМКИ. В близост до двете шатри са подредени и сурвакарски ликове и предмети от Земенско, които са показани от местно читалище.

Църногорският събор се реализира със спонсорството на „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК-Перник. Негови организатори са Областната управа и кметовете на Общините в региона, с подкрепата на общественици и на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, Министерството на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Разгледайте снимки от хайдушките игри, което се проведоха по-рано днес на Църногорския събор:

Виж също...

Loading...