Хранят официалните гости на Църногорския събор с агнета, изпечени на автентично родопско чеверме

Автентично родопско чеверме се крие покрай шатрите на второто издание на Църногорския събов “В сърцето на Граово”, който се провежда над брезнишкото село Гигинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Агнета се въртят на бавния огън на чевермето, за което се грижат майстори от Родопско. През вчерашния ден от мераклийско изпечените агнета опита министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и други официални гости. Коловете с агнешкото бяха поднесени директно от чевермето в манастира, където се състоя почерпката. Но освен за официалните гости, организаторите мислят и за редовите посетители на събора. От снощи в 13 казана се приготвя агнешка курбан чорба. Прочетете още по темата в публикацията: Над 1 тон агнешка курбан чорба на Църногорския събор ври в 13 казана, за да нагости посетители и официални гости.

Животните за чевермето се дават от един от съорганизаторите на Църногорския събор. Докато агнетата се въртят, минувачи и търговци, които успяват да ги видят, тъй като са далеч от централните места, разгорещено обсъждат. Едни са на мнение, че е повече на оферта да си закупиш фермерско агнешко и да го сготвиш сам, а други – предпочитат това, което се предлага в търговската мрежа във вид директно за фурната.

Църногорският събор се реализира със спонсорството на „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК-Перник. Негови организатори са Областната управа и кметовете на Общините в региона, с подкрепата на общественици и на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, Министерството на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Виж също...

Loading...