Борец-шампион си тръгна с коч от Църногорския събор, а млади художници рисуваха манастирските сгради – СНИМКИ

С успех премина и вторият ден от Църногорския събор “В сърцето на Граово” край манастира “Свети Свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци, който се провежда и днес. Денят започна с водосвет за здраве и благоденствие в двора на Светата обител, отслужен от игумена архимандрит Никанор, дядо Епифаний от келията “Мелопотамос” – гост от Света гора (Атон) и протойерей Константин Стойчев. Стотици миряни се стекоха пред фиалата на манастирския комплекс, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Множество самодейни състави и колективи се включиха в многочасовата фолклорна програма. Областният управител и председател на Инициативния комитет Ирена Соколова поздрави посетителите и гостите на събитието. По време на церемонията губернаторът получи грамота от името на Обединени български животновъди за оказаното от нейна страна съдействие, подкрепа и изпълнени ангажименти. С грамоти бяха отличени и кметовете на Общините от региона. Хореографът на ансамбъл “Българе” Христо Димитров бе сред специалните гости на събитието. Той пожела на жителите на областта да запазят своя характер и шеговитост дори в трудни моменти.

Програмата продължи с ненадминатите “Гласове на Граово”. Интересен момент в програмата предизвика състезанието по българска поясна борба – Кореш. В състезанието се включиха 49 участници. Поясната борба е типична за всички степни народи, защото те са конни и спортът е бил с военно приложение – трябвало е бързо да бъде свален противникът от седлото, при това в движение. Велика България на Кубрат и предците му – нашата прародина, се смята за мястото, откъдето историята на тази дисциплина е започнала. След това, на родна земя е продължила през Първата и Втората българска империя, докато 5-те века османско иго са преориентирали схватките по ориенталски тертип, а след Освобождението и покрай възраждането на Олимпийските игри се приемат правилата на гръко-римската, или още класическа, и на свободната борба. Победител в надпреварата по Кореш стана 29-годишният Димчо Димчев, който получи за награда жив овен.

Църногорският манастир се превърна и в място за изкуство. Ученици от националното училище по приложни изкуства “Свети Лука” в град София бяха на събора “В сърцето на граово”. На място те рисуваха под ръководство на менторите им художниците Даря и Сашо Евтимови. Техни произведения можеха да се видят пред магерницата на светата обител. Поканата за гостуването им е на Ирена Соколова, а децата са участници в академия по изобразително изкуство “Давам ти дъгата за наследство”, организирана от народно читалище “Нови хоризонти-2008” в град Перник, на която областният управител е патрон. Вчерашният втори ден на събора завърши с невероятните изпълнения на Берковската духова музика.

Църногорският събор се реализира със спонсорството на „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК-Перник. Негови организатори са Областната управа и кметовете на Общините в региона, с подкрепата на общественици и на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, Министерството на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Разгледайте снимки от тези събития, които се проведоха през втория ден на Църногорския събор:

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и пресцентъра на Областна администрация-Перник

Виж също...

Loading...