За първи път възстановеното стопанство към манастира в трънското село Лева река предлага продукция на Църногорския събор

Стопанството към манастир “Свети Четиридесет мъченици” в трънското село Лева река излага своя продукция на манастирския базар на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, предаде репортер на Zapadno.com.

Стопанството съществува отдавна, но е възстановено през последните месеци от група ентусиасти. Произвеждат се манастирски продукти – сладка, лютеница, телешко варено и други стоки. В част от продуктите са използвани плодове от други краища на страната, тъй като хората, които се занимават със стопанството са от Лева река, Пловдив и Златоград.

На щанда на Леворечкия манастир, който беше обновлен през месец април тази година, могат да бъдат закупени домашна лютеница – пикантна и със зехтин, сладко от диви череши, сладко от диви малини, сладко от обикновени черешени, сладко от сини сливи с канела и орехи, сладко с моркови с лимонов сок, телешко варено и пресни плодове, сред които боровинки от Трънско. Отглеждат се и пчели край манастира в Лева река, но медът все още не е готов за излагане.

Църногорският събор се реализира със спонсорството на „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК-Перник. Негови организатори са Областната управа и кметовете на Общините в региона, с подкрепата на общественици и на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, Министерството на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Виж също...

Loading...