Показват бита, занаятите и кулинарните изкушения от селата Долна Секирна и Горна Секирна на Църногорския събор – СНИМКИ

Брезнишките села Долна Секирна и Горна Секирна показват бита, занаятите и гозбите на шатра на Църногорския събор “В сърцето на Граово”, който се провежда на ливадите край манастира над село Гигинци, съобщиха за Zapadno.com от народно читалище “Иво Войвода-1928”.

Шатрата се намира в близост до хайдушкия кът и граовската трапеза, за които може да научите малко повече от публикацията: Хайдушки игри за деца и кът с български революционери на Църногорския събор “В сърцето на Граово” – СНИМКИ. На нея самодейци от Долна Секирна показват какво се приготвя на трапезата в двете села, как са се запазили старите занаяти и какво се използва в бита. В богатата етнографска колекция са изложени и експонати от музея в съседното село Горна Секирна.

Посетителите могат да видят старинни стомни, гърнета, подница с връшник, чутура, предачка, гребец, сито, литаци и други интересни предмети. Кулинарната изложба пък е представена чрез баница, зелник, качамак, клин чорба, варени картофи, тръляни картофи, пълнени чушки, жетварска туршия, пресен хляб със сода и други изкушения.

Освен с шатрата, самодейци от читалището на Долна Секирна ще се включат в концертната програма на Църногорския събор. Тяхното участие ще бъде в следобедните часове, когато на сцената ще се изявят и танцьорите от детски танцов състав “Граовчета” към брезнишкото средно училище “Васил Левски”.

Църногорският събор се реализира със спонсорството на „Асарел-Инвестмънт“ и ОЗК-Перник. Негови организатори са Областната управа и кметовете на Общините в региона, с подкрепата на общественици и на бизнеса в лицето на КРИБ-Перник, Министерството на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Разгледайте снимки от атрактивната шатра на селата Долна Секирна и Горна Секирна:

 

Снимки: Богомил Савов

Виж също...

Loading...