Пчелар от Режанци: В пчеларството трябва денонощна работа, но най-сладкото е спокойствието – ВИДЕО

Пчеларят Иво Сотиров е един от малкото в област Перник, които се занимават с пчеларство. Той се занимава с пчеларство от около 15 години, а занаятът наследил от своя баща, предаде репортер на Zapadno.com.

Неговите пчелини са в брезнишкото село Режанци, откъдето е баща му, който имал 6 кошера. Сега кошерите наброяват 110. Преди пчеларството, Иво Сотиров е работил в държавния сектор, където не е имал право да се занимава с друга дейност, но сега вече се е отдал напълно на този занаят. Той се е захванал и с програми за пчеларство, които трудно помагат на пчеларите. “Не съм се занимавал цял живот с това нещо. Докато направиш една база, докато си доставиш инструменти. Ето сега ни трябва бус. Преди 2 години по 6.3 програмата отпаднахме и така…”, сподели Иво Сотиров. В семейния бизнес му помага и неговият син.

Продукцията му той предлага в магазин в центъра на град Перник. Медът, който се изкарва от пчелите е полски и слънчогледов. Най-сладкото за него в тази работа е спокойствието от работата, която понякога е болезнена. Въпреки това ужилването от пчела е опасно и смъртоносно. “За съжаление, ако е алергичен. Някои казват, че могат по потник и къс ръкав да работят, но за всеки случай се обличаме. Колкото си по-предпазен – толкова по-добре.”, сподели пчеларят от Режанци.

Неговият съвет, ако на човек му попадне пчела по тялото, е да не ръкомаха и да не тича, тъй като насекомото се изнервя. В такъв случай вариантът е човек да клекне или да влезне в затворено помещение, докато пчелата отлети от тялото му. Друго важно правило, но към пчеларите е да се грижат денонощно за пчелите. “Трябва си денонощна работа и наблюдение на пчелите. Не може да ги оставим така и идваме след 2 месеца и вадиме мед.”, каза пчеларят и сподели, че други негови колеги не знаят или не се интересуват от занаята.

Вижте какво още сподели пчеларят във видеото на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...