Първата екологична класна стая в Брезнишко учи децата на опазване на околната среда – ВИДЕО + СНИМКИ

От началото на новата учебна година ученици в община Брезник ще бъдат посрещнати в екологична класна стая. Това ще се случи в основно училище “Христо Смирненски” в село Ноевци, където по проект е преобразена класна стая, предаде репортер на Zapadno.com.

Проектът е реализиран по договора за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел Инвестмънт” ЕАД. Средствата за преобразяване на стаята са на стойност 1 500 лева и са от годишното дарение, което компанията прави за инициативи в община Брезник. Наименованието на одобрения и изпълнен вече проект е “Грижа за природата – надежда за бъдещето”. “Миналата година един наш проект също получи одобрение. Това беше спортното игрище, което подобрихме частично. Тази година решихме да направим нещо друго, което да бъде интересно за децата, а именно – една стая от рециклирани материали.”, поясни директорът на училището в Ноевци Ивелина Ангелова.

Идеята на класната стая е в нея учениците да се почустват като част от екосистема. “Най-важното е, че когато децата са част от нещо което се случва и те взимат дейно участие в него, самите те приемат това твърде лично. И наистина го съпреживяват. Просто не е както в часовете примерно по “Човек и природа”, децата получават една суха материя, която просто трябва да приемат и да наизустят. В случая със започването на учебната година, идеята ни е децата влизайки в училището да видят, че в тази стая нещата наистина, които ги забоикалят са ненужни вещи.”, сподели още Ивелина Ангелова.

В интериора на класната стая са добавени класни чинове, които са от времето на бабите и дядовците на сегашните ученици, мебели от палети, стари шкафове, саксии от рециклирани предмети, закупени са мултимедия със стойка и лаптоп и други предмети. Общо 16 ученици в 1-ви и 2-ри клас ще се обучават в новата класна стая. Добавени са и съдове за събиране на пластмасови капачки от бутилки, с които ще се подпомага кампанията за закупуване на медицинско оборудване и за рециклиране на непотребни батерии.

Намерението на учителския колектив в училището на Ноевци е от новата учебна година да продължи събирането на материали, с които могат да се направят още нови класни стаи от този тип. Освен това се очаква и ново попълнение в екологичната класна стая – животинка, за която учениците да се грижат, както и още саксии, в които да се наблюдава израстването на растението. Друга идея е да бъдат поставени контейнери в училището, чрез които учениците да наблюдават разпадането на различните отпадъци в почавата.

Вижте какво още сподели директорът на училището във видеото на Zapadno.com:


Идеята за класната стая и подготвения проект са на началния учител Зорница Стойнева.  “Всичко започна със събирането на капачките – “Капачка за живот”. Когато започнахме да ги събираме, видяхме ентусиазма и желанието на децата, които всеки ден носиха все повече и повече, и се радваха. След това започнахме от началото на учебната година да събираме хартия, която още не сме издали. Може би сме събрали около 20 – 30 килограма. Така ми хрумна идеята, че може да кандидатстваме и много благодаря на госпожа Елица Георгиева и на Община Брезник, които ни финансираха. Благодарение на тях всичко това се случи. Исках да направя една стая, която да бъде по-близо до природата, децата да бъдат съпричастни с опазването, да видят начина по който едно нещо може да се възстанови, да не бъде изхвърлено, да бъде пак в употреба.”, сподели учителят Зорница Стойнева.

“Това е един ключов и показателен проект. Екипът на училището е много силно ангажиран с идеята за разумно и отговорно отношение към ресурсите. И имам предвид, не само рециклираните материали, а също ресурси като време и финансови средства. Нашата фирма подкрепя с готовност образователните инициативи, но от всички кандидати тази година, училището в Ноевци се обърна към нас с проект за може би най-малката финансова сума. Същевременно идеята е много стойностна и с най-дългосрочен ефект. Справиха се за минимално време с дейности, които изискват подготовка и организация. Нещо повече – с всичко това дават прекрасен личен пример на децата.”, сподели Елица Георгиева от минното дружество „Трейс Рисорсиз”, което работи в Брезник.

Разгледайте снимки от иновативната класна стая в училището на Ноевци:

Виж също...

Loading...