Властите затягат още повече контрола при предлагането на прясно свинско месо и месни продукти

Българската агенция по безопасност на храните налага по-строги мерки, свързани с предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки, съдържащи свинско месо и месни продукти, съдържащи свинско месо на всички регистрирани фермерски пазари на територията на страната. Мерките се предприемат във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на заболяването Африканска чума по свинете, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

От Българската агенция по безопасност на храните прилагат всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Конкретните мерки, описани в заповед на изпълнителния директор на ведомството от днес, 19 юли, са с оглед превенция и ограничаване разпространението на болестта чрез продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход.

Инспекторите от отдел „Контрол на храните”, от съответните областни дирекции по безопасност на храните към Българската агенция по безопасност на храните, ще извършват засилен постоянен официален контрол на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат. При проверките ще се следи  за спазването на настоящата заповед, а при констатиране на нарушения и несъответствия ще се предприемат предвидените в законодателството административни и административно-наказателни мерки.

Виж също...

Loading...