Творецът Филип Седефчев: Село Садовик е много хубаво, с котловина, която не се вижда на друго място – ВИДЕО

Брезнишкото село Садовик има много добро землище с котловина, която не се среща на друго място. Това сподели авторът на живописни произведения и знаци Филип Седефчев пред камерата на Zapadno.com.

Филип Седефчев е роден на 25 септември 1935 година в село Садовик. Неговият творчески път е осеян с отличаващи се авторство и характер. В селото той е работил като овчар и това са едни от най-хубавите му години, които с радост помни. “Селото е много хубаво. Много хубаво землище има селото. Една такава котловина, която не я виждам на друго место.”, сподели той и поясни, че когато се пасат овците в района, не се мъчат от слънчевите лъчи, тъй като при движението им те не греят в главите им.

Авторът е изобразил себе си и планините около село Садовик в платното “АВТОГРАОВО”, което е нарисувал през 1988 година. Идеята за нея му дошла, когато бил сам в кухнята си. “Така си мислех – по-високо от Любаш и Филип Седефчев в Граово нема.”, поясни авторът. В картината освен Любаш са вплетени Ребърска и Парамунска планина. “Граово и аз сме вплетени едно в друго. Не може да ги разделяш.”, сподели още Филип Седефчев и добави, че носи граовското в себе си, но и Граово него го носи. Граовецът не подлежи на командване, убеден е той.

Творецът е автор на логото на Граовския събор “Видовден”, както и на още около 50 знаци. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Авторът на логото за Граовския събор “Видовден”: Празникът трябва да се възвърне на Бърдото – ВИДЕО. Филип Седефчев няма своя най-любима творба, защото всичките ги харесва. Знанията си той не може да предаде на никого, тъй като ги носи в душата и сърцето си. Освен това в сферата на изкуството много хора се изписват за големи автори, но всъщност копират, а не създават нещо ново.

Вижте какво още сподели Филип Седефчев за родното село Садовик пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...