Читалището на Гигинци се сдоби с инвентар за експозиции, ще представят отличията на сурвакарската група на селото – СНИМКИ

Импровизирана изложба направиха от читалище “Искра-1952” в Гигинци веднага след като се сдобиха с отдавна очаквани рафтове за съхранение и експониране на материалите в културната институция на брезнишкото село. Първата изложба е наречена “От сръчните ръце на граовката” и от днес е достъпна за желаещите да я разгледат, съобщиха за Zapadno.com от читалището.

В следващите седмици предстои подреждането и на стъклената витрина, в която ще бъдат поставени медали и грамоти на сурвакарската група на село Гигинци. Витрината с отличията ще бъде поставена в големия салон на читалището.

Новите етажерки и рафтове са закупени със средства от годишното дарение на „Асарел-Инвестмънт“ в подкрепа на селата, на културата и самодейността в община Брезник.

Идеята на Гигинци е рафтовете да бъдат за поставяне на книги в библиотеката, но преди това решили да направят етнографска изложба. За нея спомогнали и гигинчани, които са предоставили различни предмети от бита и културата им. Посетителите могат да видят престилки, плетени терлици, кърпи за огледала, тишлайфери, плетива, изработени на една игла, бродирани кърпички, ръкохватки и други предмети от бита на граовеца. Експозицията беше открита по-рано днес и може да бъде разгледана до петък (26 юли) в библиотеката на читалището. “Изложбата ще се подменя и с други неща. Целта е да се покаже, че на тези рафтове могат да се излагат експонати.”, поясниха от народно читалище “Искра-1952”.

Още за проектите, които се финансират по линия на договора за сътрудничество между мината в Брезник и Община Брезник прочетете в публикацията: Три църкви и три читалища в брезнишките села ще получат средства от годишното дарение на „Асарел-Инвестмънт“.

Разгледайте снимки на изложбата с новите придобивки на читалището в Гигинци:

 

 

Виж също...

Loading...