Земеделски производител от Трън: Поставени сме в неконкурентна среда заради вносни продукти и неравнопоставеност

Българските земеделски производители се намира в неконкурентна среда на родния пазар. Това отбеляза земеделският производител от Трън Васил Василев в ефира на телевизия “Кракра

Областен консултативен съвет за плодове и зеленчуци от област Перник беше създаден през миналата седмица. На първото му заседание присъстваха експерти от дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в Министерство на земеделието, храните и горите, Областна дирекция “Земеделие”-Перник и земеделски производители от областта. Бяха разглеждани теми като подпомагането на производители на плодове и зеленчуци по мерките от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 и състоянието на сектор плодове и зеленчуци, визия и възможности за развитие.

Земеделските стопани имаха възможност да изкажат мнения или да представят проблеми в сектора. Валентин Григоров от Трън отглежда 8 декара сини сливи и моркови. Той посочи, че разширяването на дейността е трудно, тъй като няма свободна земя и всичко се обработва.

Земеделските производител Васил Василев, който също е от Трън, отбеляза че вносни продукти от други страни са обработени със забранени в България препарати за растителна защита. “На един и същи пазар се конкурират два продукта – един със свободни пестициди в Турция, които обаче в България са забранени. Това ни поставя в една неконкурентна среда. Нашата продукция колкото и да е хубава, българският потребител не е много платежоспособен и предпочита по-евтиното. И така турски, македонски продукти, се пласират много добре в България.”, поясни земеделският производител пред телевизия “Кракра”.

Виж също...

Loading...