Музеят в Брезник направи учебна тетрадка “Магията на Граово”, която показва историята, културата и бита на региона

Учебна тетрадка “Магията на Граово” излезе от печат. Книжното издание е изработено с финансовата подкрепа на Министерство на културата, каза за читателите на Zapadno.com директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова.

Учебната тетрадка е първата такава, която музеят издава. Предназначена е за деца от предучилищна възраст до ученици в 6-7 клас. “Чрез забавни истории, разкази за традициите на граовци, празниците на граовци, за техния ежедневен живот, те се запознават с историята на Граово, на Брезник. Надявам се, че това ще повиши техните знания и интерес към изучаване на миналото и съхраняване на традициите и обичаите. В тетрадката илюстрации почти към всяка тема, която е предложена. Графиките са направени от художника Сашо Евтимов и са дарение на музея. Ние ги използвахме за илюстрации на темите и занимание на децата. Разбира се в края на тетрадката има и въпроси отправени към децата – какво е за тях училището, кои са любимите им предмети, какви биха желали да станат, когато пораснат.”, поясни директорът на Общинския исторически музей в град Брезник Емилия Велинова.

От първата страница читателите на “Магията на Граово” са посрещнати от увод, който граовката Даря, кръстена на баба си Даринка, отправя. В началото тя разказва за хълма Бърдото над Брезник и дадености като брезите, “железната вода” и алеите. Показани са снимки на облеклото на граовци отпреди повече от век, традиционни за Брезнишко плетива, съдове от бита, старите сгради, транспортната връзка с най-близката железопътна гара, духовният покровител на Брезник – Света Петка, обичаят “Сурова” и други интересни празници и архитектурни паметници в региона. Малките читатели имат възможност да оцветяват различни илюстрации на страниците в тетрадката. Пожеланието, с което завършва книжното издание е да се съхраняват и предават традициите, както и че има още неща, които трябва да се научат. В края са показани и 11 забележителности в град Брезник с информация и карта с упътване.

Учебната тетрадка ще се разпространява в музея, а тиражът му е 300 броя. “Тетрадката ще се използва по време на заниманията на учениците в музея, както досега сме използвали отделни части от нея като работни листове. През новата учебна година за всяко дете ще има по една тетрадка, а за желаещите да си я закупят също ще има на щанда на музея. Издадохме и разделители за книги, на които са паметниците на културата от град Брезник и с национално значение от Брезнишко. По този начин пак бихме искали младото поколение да се запознае с онова културно наследство, което имат в своето родно Граово.”, добави още директорът на Общински исторически музей-Брезник.

Автор е Емилия Велинова, художник е Сашо Евтимов, редакцията е извършена от Ани Николова, консултант по изработването на учебната тетрадка е Емилия Максимова, а дизайнът и предпечатът са на рекламно студио “Джули Експрес”. Илюстрациите в тетрадката са дарени от художника Сашо Евтимов, който я определя като енциклопедия на Брезник. “Ако има нещо, което най-много да обичам на тоя свят това са децата, изкуството, жените – постоянни величини. Цялата тази тетрадката като я видях в завършения вид, аз се възхитих на самата идея, която е овеществена и ми заприлича на енциклопедия на Брезник. Много идейна, много възпитателна, изключително съм доволен от творческата работа, която събра и даде директорката на музея.”, сподели Сашо Евтимов.

Виж също...

Loading...