Жител на Кривонос започна 80-тата си година със съселяни и послание: Човек трябва да има дух в живота иначе е загинал

В брезнишкото село Кривонос е традиция рождени дни, именни дни и други празници да се отбелязват в пенсионерски клуб “Любаш” или храм “Свети Николай Мириклийски” – зависи от събитието. Това правило се спазва от местните жители, които въпреки че не са много на брой, са задружни, предаде репортер на Zapadno.com.

За Ч.Р.Д. местният жител Стоян Стоянов покани съселяни в пенсионерския клуб на село Кривонос, както повелява и неписаното правило. Рожденият му ден е бил вчера, но решил да го отбележи днес, със своите приятели от населеното място. Към празника се присъедини и репортер на Zapadno.com, който беше посрещнат от веселите жители на Кривонос и маса с домашни пъдпъдъчите яйца, домашен липов мед, сирене, кекс, погача със сирене, месни продукти от магазина, безалкохолни напитки и задължително домашна ракия от различни плодове – сливи, ябълки и круши.

Стоян вече е навършил 79 години и започва своята 80-та годишнина, въпреки че летата не му личат. “Всяка година ги каня така на рождения си ден. Абсолютно всичките си правим тук рождените дни.”, сподели рожденикът Стоян и се шегува, че става на 40 години. Тайната за дълголетието е човек да има дух и да не се ядосва. “Човек трябва да има дух в живота иначе е загинал. Няма ли дух – всичко е свършено. Но има и тайна съставка – 100 грама уиски на обяд, всеки ден. Може и българска ракия, но уискито е по-добро за сърцето. Преди 35-36 години пуших по 4 кутии на ден. Отказах ги директно и оттогава до ден днешен не съм пипнал цигара.”, каза още Стоян Стоянов и добави още, че със срам дълголетие не се постига. Негова съселянка добави, че изглежда млад, тъй като се къпе с детски сапун “Бочко”, а преди години с “Бебе”.

Веселата компания празнува и рожден ден на Олга – дъщеря на местна жителка.

Виж също...

Loading...