Национална агенция за приходите с препоръки какво да правим, ако справката сочи, че имаме незаконно разпространени лични данни

Национална агенция за приходите разпространи препоръки към гражданите на Република България, за които онлайн справката сочи, че имат незаконно разпространени лични данни. “Ако сте направили справка и тя сочи, че за Вас има неправомерно разкрити лични данни е важно да знаете, че не е необходимо да предприемате извънредни действия.”, поясниха от пресцентъра на Национална агенция за приходите.

От ведомството поясняват още, че не се налага смяна на личните документи за самоличност. Няма непосредствен риск някой да се разпореди с имуществото ни или да поеме задължения от наше име заради неправомерно разпространените данни. Това потвърдиха от Нотариалната камара, банките, дружествата за бързи кредити и лизинг и Агенцията по вписванията.

Национална агенция за приходите ни съветва да бъдем предпазливи, когато някой контактува с нас по телефон или електронна поща и да не даваме на никого финансова информация. За допълнителна сигурност могат да бъдат сменени паролата на електронната поща и ПИК кода от Национална агенция за приходите.

Важно е да се знае, че неправомерно разпространените данни са частични и не позволяват някой да се ориентира в цялостното ни имуществено състояние. В момента ведомството съпоставя незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните бази данни, за да провери дали няма дописване или манипулация на публикуваните данни. “Когато приключим със съпоставката ще можем да предоставим и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.”, поясниха още от Национална агенция за приходите. Дотогава е достатъчно да се запознаете с препоръките на НАП във връзка с личните данни.

Виж също...

Loading...