35 ученици от Брезнишко и Трънско ще пътуват до училището на Брезник през новата учебна година

Общински съвет-Брезник реши средно училище “Васил Левски” да бъде предложено да се включи в списъка на защитените училища за учебната 2019/2020 година. Решението беше взето на провелата се на 24 юли извънредна сесия на местния мини парламент, предаде репортер на Zapadno.com.

Докладната за училището в град Брезник беше включена в дневния ред на заседанието като допълнителна. Преди гласуването на точката заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска поясни, че ежегодно списъкът на защитените и средищните училища се актуализира. “Сега предлагаме отново средно училище “Васил Левски” да бъде включено в списъка на защитените училища, защото според нас отговаря на критериите в Постановление 121 на Министерски съвет за определяне на критериите за защитени училища. Там критериите са, че трябва да има най-малко 10 ученици в задължителна училищна възраст, които да пътуват не по-малко от 20 километра от населеното място, в което живеят до училището. За следващата учебна година пътуващите ученици ще бъдат 35. По два маршрута ще пътуват.”, поясни заместник-кметът Мария Добревска.

По време на заседанието беше разяснено още, че основно училище “Христо Смирненски” в брезнишкото село Ноевци е защитено и именно поради това не се подава ново предложение за включването му в списъка със защитени и средищни училища. “Училището в Ноевци е защитено, както и част от детска градина “Брезица” – Ноевци също е защитена. Детска градина “Брезица” не попада в критериите за защитена детска градина, защото няма необходимите брой пътуващи.”, отбеляза заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска. След направените разяснения общинските съветници гласуваха със “за” училището на Брезник да бъде предложено за включване в списъка на защитените училища.

През новата учебна 2019/2020 година в брезнишкото средно училище “Васил Левски” ще се обучават 35 ученици, които ще пътуват с автобус от населени места в общините Брезник и Трън. Близо 30 от учениците ще пътуват от брезнишките села Режанци, Конска, Гърло, Видрица, Муртинци, Кошарево, Гигинци, Ноевци, Сопица, Слаковци и Горни Романци. Други 6 ученици ще пътуват от Трънско. Трима от учениците ще бъдат от село Зелениград и още трима от град Трън, поясниха за Zapadno.com от Община Брезник.

Виж също...

Loading...