Близо 1 300 са прасетата тип “заден двор” в област Перник, общинските администрации ще покажат местата за загробване на умрели или евтаназирани животни

Третото заседание на Областната епизоотична комисия за този месец с превантивни мерки и с предвидени действия на общините, ведомствата и институциите, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

На свое поредно заседание, членовете на Областната епизоотична комисия, докладваха за изпълнението на мерките, гласувани седмица по-рано във връзка с болестта Африканска чума по свинете. Водено от областния управител Ирена Соколова, на него присъстваха директорите на Областна дирекция по безопасност на храните, Регионална здравна инспекция, Областно пътно управление, Регионална инспекция по околна среда и води, Гранична полиция, граничен контролно-пропускателен пункт “Стрезимировци”, Областна дирекция МВР, Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, Областна дирекция „Земеделие“, Държавна автомобилна инспекция, ловно-рибарски сдружения, държавни горски стопанства и представители на Общини.

Обсъдена бе актуалната обстановка на заболяването Африканска чума по свинете и усложняването на ситуацията в крайдунавските райони. Комисията отчете, че епизоотичният фон в област Перник е нормален, но вниманието на институциите е повишено. По данни на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник, броят на прасетата тип „заден двор” в област Перник е приблизително 1 200 – 1 300.

Очаква се в срок до 31 юли тази година Общините на територията на региона да подадат данни с географски координати на определените от тях и съгласувани от Регионална инспекция по околна среда и води, Регионална здравна инспекция и Басейнова дирекция места за загробване на умрели или евтаназирани животни в случай на необходимост. Трябва да бъдат представени и списъци с броя на прасетата тип „заден двор“ по общини, населени места и кметства, както и да бъде идентифицирана техниката, с която ще се извършват дейностите.

От Областно пътно управление и Гранична полиция информираха, че се извършва дезинфекция на крайпътните зони за отдих и местата, на които се изхвърлят хранителни отпадъци. Почистват се с препарати и отбивките за отдих по републиканската пътна мрежа. Контролират се отсечките с най-интензивен трафик. Прави се проверка и дезинфекция на всички автомобили, преминаващи през граничен контролно-пропускателен пункт „Стрезимировци“. При констатиране на незаконно внасяне на хранителни продукти с произход свинско месо, същите биват иззети по надлежен ред, дезинфекцирани и съхранени в специален фризер, намиращ се на пункта.

Ловните дружинки и горските стопанства ограничават популацията на дивите прасета, като имат и предвидени мерки за загробване на заразени животни. Представителите на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник отново предупредиха, че всеки случай на намерен труп на диво прасе следва да бъде докладван и да му бъде направено изследване за наличие на вируса, който е силно устойчив и се пренася чрез храни и животински отпадъци.

Докато епизоотичната обстановка не се нормализира, Областната комисия ще заседава редовно всеки понеделник. На нея областният управител ще продължава да изисква докладите от ежеседмичните комисии в общините и ще следи за изпълнението на мерките, приети от Министерство на земеделието, храните и горите, като си партнира с всички ангажирани институции.

В публикацията са използвани снимки от пресцентъра на Областна администрация-Перник и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...