12 акта за незаконна сеч в държавните гори на Трънско, както и за транспортиране на дървесина без документи, са издадени за 6 месеца

Общо 9 352 проверки са извършили горските стражари в териториалните поделения на Югозападното държавно предприятие за първите шест месеца на годината, показват резултатите от проведените ревизии на охранителни участъци. Инспектирани са 5 175 обекта за добив на дървесина, 1 618 моторни превозни средства, 1 855 ловци и 696 – други физически лица, съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

Съставени са 316 акта за нарушения, като почти всички са за незаконна сеч и транспортиране на дървесина без контролна горска марка и превозен билет. Най-много актове са издадени от горските стражари в районите с висока концентрация на посегателства, които са в близост до населените места и най-вече до ромските махали. Това са държавните горски стопанства в Самоков – 57 броя, Разлог – 43 броя, Тетевен – 32 броя, Гърмен – 29 броя, следвани от Ихтиман и Симитли – по 17 броя, Етрополе – 13 броя, Трън – 12 броя, Рилски манастир и Пирдоп – по 10 броя. Някои стопанства с проблемни участъци, като Дупница например, отчитат в пъти по-малък ръст на актовете и намаляване на бракониерските сечи, което е следствие от засилените дежурства и проверки.

За първите шест месеца на годината в базите за съхранение са задържани общо 594 кубически метра обла строителна дървесина, 238 кубически метра дърва за огрев и 4 кубически метра фасонирана дървесина. От нарушителите, които са предимно безработни и в повечето случаи от ромски произход, са конфискувани 22 каруци, 6 моторни превозни средства, 7 моторни триона и 2 броя други инструменти за дърводобив.

За постигане на по-висока ефективност в проблемните райони служители на стопанствата извършват съвместни проверки и акции с представители на Регионалните дирекции по горите, общинските служби, полиция и Жандармерия. Осигурено е постоянно присъствие на възлови места от дежурни служители на стопанствата, снабдени с високопроходими автомобили и стоп палки. Продължава и активната комуникация с кметовете на общини и населени места за своевременно снабдяване на населението с дърва за огрев, като превантивна мярка за ограничаване възможността бракониерите да реализират на пазара незаконно добитата дървесина.

Виж също...

Loading...