Кметът Васил Узунов препоръча колене на дворните свине в град Брезник и 7 брезнишки села

Кметът на Община Брезник Васил Узунов издаде предписание, свързано с доброволно колене на свинете тип “заден двор”, става ясно от съобщение на сайта на общинската администрация.

Предписанието касае собствениците на дворни свине в град Брезник и брезнишките села Красава, Арзан, Долна Романци, Горни Романци, Гоз, Бабица и Брусник. Кметът Васил Узунов препоръчва на собствениците на свине тип “заден двор” в осемте населени места доброволно да заколят животните си до 2 август 2019 година. Препоръката е свързана с писмо на министъра на земеделието, храните и горите от 29 юли и с писмо на Областна дирекция по безопасност на храните-София от 30 юли. Добитото месо може да се съхранява дълго само след топлинна обработка за минимум 30 минути на 70 градуса по Целзий, предвид факта, че вирусът на Африканска чума по свинете е изключително устойчив при изсушаване, осоляване, пушене, охлаждане и замразяване на месото. Обекти да информират незабавно официалния ветеринарен лекар при съмнение за заболяване и/или смъртност, гласи още в предписанието.

Вчера вечерта от Областна администрация-Перник разпространиха информацията, че трябва да се предприеме спешна превантивна мярка, състояща се в доброволно клане на домашни свине тип “заден двор”, попадащи в 20-километровата зона на индустриални ферми. В област Перник населените места, които попадат в зоната на свинеферма “Цема” ЕООД в костинбродското село Петърч са брезнишките села Гоз, Бабица, Красава, Арзан, Горни Романци и Брусник, както и пернишките села Вискяр, Расник, Дивотино и Радуй, поясниха вчера от Областна администрация.

По-рано днес се е състояло извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Сред решенията, които са приети от Комисията презициране обсега на 20-километровата зона и съответните населени места от страна на кметовете на засегнатата от мярката Общини, освен това кметовете на останалите четири Общини – Радомир, Трън, Земен и Ковачевци, също да поемат ангажименти в посока да изработят механизъм за информиране на населението чрез масирана информационна кампания за прилагане на превантивната мярка и позитивите произтичащи от нея.

Виж също...

Loading...