Брезничанин, заклал прасетата си: Това с чумата е икономическа война, която можеше да се избегне – ВИДЕО

През последните часове жители на община Брезник, които са собственици на свине тип “заден двор”, прибягват до превантивната мярка да умъртвяват животните си. Правят го с нежелание, но нямат избор, тъй като ако не заколят прасетата си, компетентните органи ще умъртвяват принудително. От вчера предсмъртните стонове на домашните свине се чуват из Брезник и околните брезнишки села. В такава ситуация попадна и 79-годишният Асен Соколов от град Брезник. Към момента на вземане на интервюто едното от двете му прасета все още беше живо, но с наближаване на края на записа, животното беше заклано. Последните звуци, които издаде отекнаха в квартала, където брезничанинът живее, предаде репортер на Zapadno.com.

Всяка година Асен Соколов отглежда по две прасета, които обикновено заколва покрай Рождество Христово. Тази година няма да е така, тъй като неговите домашни свине попадат в 20-километровата зона на индустриални свинекомплекси, какъвто е този на фирма “Цема” ЕООД в костинбродското село Петърч. “Двете прасета гледам за домашни нужди – семейството да не ми гладува. Но сега държавата принуждава семейството ми да гладува. Смлел съм 400 килограма зърно. Сега и зърното ще го хвърлим. То не може да седи с години, то ще се вгорчи.”, поясни Асен Соколов. На въпрос дали е обмислял да продаде зърното, предназначено за прасетата, брезничанинът отговори, че няма кой да го купи и всички в региона колят животните си. През 2018 година той се е сблъскал и чумата по дребните преживни животни, тъй като отглежда овце. Освен това притежава земя в района на брезнишкото село Горни Романци, откъдето е семейството му. Земята край селото не е пригодна за обработване и затова брезничанинът плаща наем за обработваема земеделска земя в Брезник, която я работи със собствен кон.

79-годишният брезничанин е служил като войник през 60-те години на миналия век и е категоричен, че сегашното положение е по-страшно от бойните действия на фронтовата линия. “На границата седех 3 месеца у окопите, да се пазиме от турците. Но това не е война да пазиш своята родина, а сега е икономическа война. Не аз само съм потърпевш, но и ония, който чува десетки прасета – комплекси по 4 000, по 5 000 прасета.”, поясни още Асен Соколов. Мерките, които се предприемат в свинекомплексите ощетяват не само собствениците им, но и оставят без работа работниците им, смята възрастният брезничанин.

Мнението му е, че проблемът с разпространението на Африканската чума по свинете е могъл да се избегне. “Министърът на земеделието не е виновен. Той това го е заварил, това не е от днеска. Това не е от вчера, тая зараза станала. Тя е наследствено от 5 – 10 години, но никой от министерството не си е… и министърът на България не си е обърнал внимание, че държавата ще му загива. Това е загиване на държавата. В България месото, свинското е около 45 – 50 %, най-малко. 50 % от българите ядем свинско месо.”, сподели още Асен Соколов и е убеден, че така се съсипва българското животновъдство.

Вчера кметът на Община Брезник Васил Узунов издаде предписание с препоръка към собствениците на свине тип “заден двор” доброволно да заколят животните си до 2 август. Предписанието е в сила за домашните свине в град Брезник и брезнишките села Красава, Арзан, Долна Романци, Горни Романци, Гоз, Бабица и Брусник. Превантивната мярка е във връзка с писмо на министъра на земеделието, храните и горите от 29 юли и с писмо на Областна дирекция по безопасност на храните-София от 30 юли.

Вижте какво още сподели Асен Соколов от Брезник пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...