Близо 2 500 лева на месец са необходимите пари за живот на четиричленно семейство

Двама възрастни и две деца се нуждаят от 2 448 лева на месец, за да живеят нормално. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за края на второто тримесечие на годината. Издръжката на живот за човек от четиричленно домакинство е 612,15 лева. Това са необходимите средства за покриване на разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка спрямо средните български стандарти, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Общият ръст на издръжката спрямо предходното тримесечие е 6 лева, а спрямо юни миналата година – 87 лева. Необходимите средства за издръжка на живот на четиричленно домакинство, живеещо в София са 3 233 лева, средно на човек – 808 лева и 37 стотинки, което е с 37 на сто повече от средните нива на издръжката за страната, заяви експертът от Института за социални и синдикални изследвания Виолета Иванова. Ако доходите на семейството в столицата се покриват само от заплатата на възрастните, то за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1 617 лева, за да може семейството да живее нормално, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Официалните данни за заплатите през първото тримесечие в София – столица, отчитат нетна средна работна заплата от 1 285 лева (бруто 1 656 лева), която е с близо 20,5 на сто по-ниска от реално необходимия разполагаем доход за покриване на издръжката на живот на един човек от домакинство. Домакинствата, които живеят със средства на човек под издръжката на живот са 71,3 на сто. Данните на синдиката сочат, че 28,7 на сто от домакинствата в страната са с общ доход на човек над издръжката на живот. 30,3 % от домакинствата са с доход на човек до 348 лева /официалната линия на бедност за 2019 година.

От синдиката предлагат целево социално подпомагане срещу риска „водна бедност“, като целева група са хората с право на помощ за отопление.

Виж също...

Loading...