Имената на 16 жители от Душинци, които са загинали във войните, са увековечени на 73-годишен паметник в селото

В почти всяка населено място на региона са изградени войнишки паметници. На тях са изписани имената на местните, които са взимали участие и са загинали във войните. Такъв монумент е изграден и в центъра на брезнишкото село Душинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Войнишкият паметник е изграден през 1946 година и се намира в близост до площада. Допреди около 20 години край него се е провеждал традиционният събор на Душинци. Имената на 16 жители на селото са изписани от двете страни на паметника, който в годините е бил реставриран. Загиналите от населеното място са се сражавала в Балканската война, Първата световна война и Втората световна война. Двама от тях пък са били убити по политически причини през 40-те години на миналия век.

Родственици на загиналите душинчани продължават да отдават своята почит на паметника и в наши дни. Монументът се поддържа от помощник кметския наместник на селото Никола Николов, който премахва растителност около него всяка пролет. Желанието му е по-младите жители и хора, свързани със селото да продължат поддръжката на паметника, както и да не забравят населеното място.

Виж също...

Loading...