Община Брезник ще представи доклад за унищожаването на домашните свине, които попадат в 20-километровата зона на индустриален свинекомплекс

Поредното седмично заседание на Епизоотична комисия се проведе днес в Областна администрация-Перник с фокус превенция на заболяването
Африканска чума по свинете.

На 2 август (петък) изтече последният срок за изпълнението на мярката за доброволно клане на животните от стопаните им за Южна България, съгласно писмо от 29 юли на Министерство на земеделието, храните и горите. Мярката бе наложена за населени места, попадащи в 20-километровата зона на индустриални свинекомплекси. Подобна практика е показала положителни резултати в борбата с разпространението на заболяването на територията на други области в страната. 11 са населени места на територията на общините Перник и Брезник, които попадат в обсега на мярката, в зоната на свинеферма “Цема” ЕООД в костинбродското село Петърч.

Основен акцент на днешното заседание бе събирането на информация от
Общините на територията на област Перник относно актуалната обстановка по населени места. Представителите на шестте Общини, в частност Перник и Брезник, предстои да обобщят и в най-кратки срокове да представят доклади за изпълнението на превантивната мярка по заколването на домашни свине, определените и съгласувани терени за загробване на животни при необходимост, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Общините от региона провеждат непрекъсната информационна кампания, с която запознават жителите на населените места с актуалното развитие на болестта Африканска чума по свинете, мерките за превенция и предприетите действия на национално и регионално ниво. Ситуацията се променя непрекъснато и своевременно, а заболяването се развива с бързи темпове и стига до незасегнати територии от нашата страна.

От Областна дирекция по безопасност на храните-Перник препотвърдиха за констатиран нов регистриран случай на Африканска чума по свинете в в база за интензивно стопанисване към “Държавно ловно стопанство-Искър” в Самоковско.

Институциите в областта остават в постоянен контакт и взаимодействие. Цялостната им дейност се синхронизира в екипи и съгласува с Областна дирекция на МВР-Перник.

Виж също...

Loading...