Ловно-рибарското дружество на Брезник е против някои от мерките за борба с Африканска чума по свинете

Несъгласие с някои от мерките за борба с Африканската чума по свинете изрази председателят на ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник доктор Валери Величков на провелото се вчера заседание на Епизоотичнат комисия, предаде телевизия “Кракра“.

“Категорично нямаме съгласие по изграждане, това което ни вменяват по член 34, за изграждане на допълнителни трупни ями. Абсолютно противоречие с нормативната уредба, която гласи, че животното, примерно починалото се загробва на място. Един път изградихме контейнери за животинските отпадъци, които стоят така неизползваеми. На второ място ние няма да изградим тия ями, защото няма смисъл от тях. Нещата не се транспортират на първо място. По отношение на капаните също се въздържам от това, което ни беше изпратено. Първо нито имаме инструкция как се правят, какво се правят – ние не сме инженери, ние сме ловци. Да не говорим за всичко това финансов ресурс няма.”, поясни председателят на ловно-рибарско дружество “Сокол”-Брезник доктор Валери Величков.

Председателят на ловно-рибарското дружество в община Брезник даде предложение да бъде създаден национален регистър за положителните проби за Африканска чума в страната, за да има прозрачност при процеса и да няма съмнения в обществото.

На заседанието стана ясно още, че Общините в област Перник предстои да обобщят и в най-кратки срокове да представят доклади за изпълнението на превантивната мярка по заколването на домашни свине, определените и съгласувани терени за загробване на животни при необходимост. Прочетете още по темата в публикацията: Община Брезник ще представи доклад за унищожаването на домашните свине, които попадат в 20-километровата зона на индустриален свинекомплекс.

Виж също...

Loading...