Преподавател от училището в Трън слезе на 100 метра под земята и участва в обучение в най-големия комплекс от ускорители на планетата

Преподавателят Диана Гьорева от средно училище “Гео Милев” в град Трън е участвала в обучение в най-големия комплекс от ускорители на планетата, научи Zapadno.com.

Учителят от трънското училище и още 35 преподаватели от България са се включили в програмата, която цели да запознае с дейността на Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН). По време на обучението, преподавателите са се запознали с новите технологии за ускорители и детектори, разширяването на границите на познанието и други цели на комплекса. Учителите от България са имали възможността да слязат на 100 метра под земята, където са посетили детекторите CMS и ATLAS, които наблюдават и записват резултатите от сблъсъци. Освен това те са видели отблизо други високотехнологични системи и са имали възможност да осъществят опити и анализи в експерименталната лаборатория S`Cool Lab.

Комплексът обединява усилията на европейските държави за изследвания за мирни цели в областта на физиката на елементарните частици. Основан е през 1954 година, като от 1999 година България е сред страните-членки на ЦЕРН.

Освен учителят от Трън, в побучението са участвали преподаватели от училища в Перник и Радомир. Обучението се е провело в периода 21 – 27 юли.

Снимка: Снежана Спасова

Виж също...

Loading...