Иван Зрънчев и Димитър Тонин са предложени за удостояване със званието “Почетен гражданин на град Трън”

Двама души са номинирани за удостояване със званието “Почетен гражданин на град Трън”. Номинациите им ще бъдат разглеждани на предстоящото заседание на Общински съвет-Трън, което ще се състои на 15 август от 14:00 часа в заседателната зала на общинската администрация.

Иван Зрънчев е единият от номинираните за удостояване със званието. Той е бил учител в Трънско, където е и зет, а наскоро представи книгата си „Просветното дело в Трънско от Възраждането до наши дни” (1778 – 2018). Иван Зрънчев е роден на 26 март 1935 година в дупнишкото село Цървище. Завършва средното образование в Бобошево, после Учителския институт в Дупница. След казармата учителства в трънското село Реяновци. Завършва задочно българска филология в Софийски университет „Свети Климент Охридски” и е назначен за директор на гимназията в Трън. От 1970 година живее и работи в Перник, където е бил директор на средно училище, инспектор по български език и литература в Окръжния отдел „Просвета”, началник на отдел „Изкуство и култура” в Градския съвет. В продължение на 15 години е директор на библиотеката „Светослав Минков” в Перник. През 2008 година университетското издателство „Неофит Рилски” в Благоевград издава „Говорът на село Цървище, Дупнишко” – езиковедски труд, плод на 50-годишни проучвания на диалекта на родното на Иван Зрънчев. През 2011 година от печат излиза краеведското изследване „Реяновци, Трънско”.

Другият номиниран за удостояване със званието “Почетен гражданин на град Трън” е издателят и автор на книги Димитър Тонин. Създател и отговорен редактор е на първото българско езотерично издателство “Шамбала”. Работи по пътеводители на свещените места за Софийска, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, Бургаска, Варненска области, Маджарово, Странджа, Трънския край и други региони на страната. Той активно популяризира община Трън чрез своите трудове, като последният му такъв показва фотографии от региона, поясниха от Общински съвет-Трън.

Предстои предложенията да бъдат разгледани от общинските съветници на предстоящата сесия, когато ще бъдат взети решения дали да бъдат удостотени със званията. Номинациите са направени от председателя на Постоянната комисия по бюджет, финанси, икономика, инвестиционна политика и нормативна уредба към Общинския съвет Соня Стефанова.

През 2018 година със званието “Почетен гражданин на град Трън” беше удостоена народната певица с родословни корени от Трънско – Лиляна Галевска. През 2017 година пък почетен гражданин на град Трън стана авторът на речник на регионалния говор „Трънските думи“ Асен Младенов от село Къшле.

В публикацията са използвани снимки от НЧ “Гюрга Пинджурова-1895” и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...