merry christmas

Zapadno.com пожелава на своите читатели щастливи и топли празници!

До 26 август трябва да се представят протоколи за умъртвяването на домашните свине в страната

Областният управител Ирена Соколова участва в работна среща, свикана от министъра на земеделието, храните и горите във Велико Търново по повод усложнената епизоотична обстановка в страната във връзка със заболяването Африканска чума по свинете, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

В заседанието участваха още кметове на общини, представители на контролните органи за борба с Африканската чума по свинете като МВР, Агенция по храните, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Министър Танева е посочила, че до 26 август трябва да се представят всички протоколи за дезинфекция и санитарно прочистване на дворовете в населените места на страната, в които са се отглеждали домашни прасета. Целта е получаване на финансовата подкрепа от 300 лева за стопаните за обезпаразитяване на техните стопанства. Отговорността за това е възложена на кметовете на населеното място и ветеринарния доктор. Изготвените списъци трябва да бъдат приети на заседание на Областна епизоотична комисия. “Очертани са краткосрочни и средносрочни цели. А именно всички домашни свине, отглеждани независимо къде, в стопанство с каква големина, за в бъдеще ще се отглеждат с мерки за биосигурност и ще са регистрирани, както и развъдниците. Българска агенция по безопасност на храните е подготвила информационни бюлетини, които до десетина дни ще бъдат раздадени по места.”, е пояснила Танева.

Целта на предприетите мерки е и да се намали популацията на дивата свиня в природата. Да се сведе до 0,3 единици на 100 хектара. Сега дивечовият запас е 2,5 единици на 100 хектара. Вчера се откри ловният сезон, който ще бъде закрит по-късно, с цел депопулация на дивата свиня на територията на страната. Към този момент 45 диви животни са с положителна проба на Африканска чума по свинете. “На територията на страната има 2 795 ловни дружинки, като 104 от тях ще бъдат ограничени в ловните дейности. Разчитаме основно на тях за депопулация на дивата свиня. Държавата може да се справи с Африканска чума по свинете само, ако работим заедно в тази посока.“, категорична бе министър Танева.

Няма риск за околната среда при загробването на животните по места, съобщиха на срещата от Министерството на околната среда и водите. Над 40 % е общото потребление на свинско месо у нас, задоволено от родния производител. Предполага, че то ще намалее до 30 %. Но цените ще се вдигат в световен мащаб, поясни още земеделският министър. Десислава Танева е благодарила на всички стопани, които са се включили и са съдействали на държавните органи за максимално ограничаване на щетите, така че страната ни сравнително бързо да намери решение на проблема с Африканска чума по свинете.

Снимка: Областна администрация-Перник – пресцентър

Виж също...

Loading...