Спасените в Брезнишко щъркели се възстановяват и ще бъдат пуснати на свобода край Стара Загора, където ще обитават изкуствени гнезда

Пострадалите и спасени щъркели от община Брезник са били транспортирани към Стара Загора, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на месец юли два щъркела бяха спасени на територията на Брезнишко. Едната пица е била блъсната от автомобил на пътя между брезнишките села Велковци и Ноевци. Сигналът за нея е подаден на „зеления“ телефон на Регионална инспекция по околна среда и води-Перник от гражданин, който впоследствие помогнал за залавянето на щъркела. Паднало от гнездото щъркелче в брезнишкото село Бегуновци пък е вторият случай, на който експерти от Регионална инспекция по околна среда и води-Перник са се отзовали в деня, когато се случил инцидентът с първата птица.

Двете ранени птици бяха транспортирани незабавно за лечение в Спасителния център за диви животни в София. На 29 юли двата щъркела са откарани към организацията в областта на опазването на редки видове и местообитания “Зелени Балкани” в Стара Загора. Причината за преместването им е, че организацията има достатъчно пространство за такива едри птици, поясниха от Спасителния център за диви животни в София.

Щъркелите са претърпели различни травми и няма как да бъдат върнати в дивата природа. Едната птица е в зоопарка на Бургас. Другата птица е във волиера за разлитане и и предстои освобождаване. Те ще бъдат освободени в района около Стара Загора чрез така наречения “хакинг метод”. Хак е изкуствено гнездо, в което се оставят освободените щъркели. След това през 2-3 дни от организацията им носят храна на същото място. Така те чувстват се чувстват по-спокойни и са далеч от хищниците, поясни за Zapadno.com доктор Руско Петров – оперативен управител на Спасителния център за диви животни.

Снимка: “Зелени Балкани

Виж също...

Loading...