Чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецарица, съхранявана в Брезнишко, гостува в Искрецкия манастир в Свогенско

С благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит и на игумена на Църногорската света обител в Брезнишко архимандрит Никанор от 10 до 18 август копието на ватопедската икона на Пресвета Богородица Всецарица от Църногорския манастир ще гостува в Искрецкия манастир “Свето Успение Богородично”. В следобедните часове на 10 август иконата беше тържествено посрещната в манастира, а след това в манастирския храм беше отслужена вечерня, съобщиха от Църногорската света обител.

Богослужението оглави игуменът на манастира и архиерейски наместник на Годечка духовна околия архимандрит Януарий. На клира бяха неговите духовни чеда от Свиленград Димитър и Юлиан, пристигнали със семействата си специално за случая. В песнопенията помагаше и отец Тодор, председател на храм “Свето Димитър” в Годеч, който вече 35 години служи вярно на Божията нива, заедно с не по-малко достолепния отец Ангел. Молитвено участие в богослуженито взеха игуменът на Църногорския манастир архимандрит Никанор и монахът Иларион от Църногорското братство, както и архимандрит Антим – игумен на манастира “Седемте престола”, предстоятелят на столичния храм “Света Параскева” отец Йоан Чикалов, отец Михаил от храм “Свети Йоан Богослов”, йеромонах Тимотей от манастира в Балша и други духовници. Сред събралия се в храма за посрещането на иконата и общата молитва народ беше и активно съдействащата на Искрецския манастир и неговия игумен Людмила Тодорова – управител на Специализираната белодробна болница в “Цар Фердинанд I” в свогенското село Искрец, с чийто двор сега се намира светата обител.

В началото на 20-ти век Църквата подарява манастирския двор и други манастирски имоти за нуждите на болницата, построена през 1908 година след Указ на цар Фердинанд и негово лично дарение. Предполага се, че Искрецкият манастир е основан още през 8-ми или 9-ти век, но за това свидетелстват само местни предания. През 14-ти век е разрушен от османлиите и след запустение е възстановен едва през 17-ти век. Църквата е преизградена през 1602 година и обновена през 1834 година, когато около нея се сформира монашеска обител, но след няколко десетилетия отново запустява. До църквата се намира единствена по рода си на Балканския полуостров седмоъгълна постройка на кръщелна-изповедалня, строена през 1856 година и изцяло изрисувана отвътре.

След богослужението с пастирски слова към пресъстващите се обърна архимандрит Януарий. Наред с благопожеланията той отправи и думи на благодарност за възможността иконата “Всецарица” да гостува в манастира. “Позволете да изкажа своята радост, че в дворите на тази древле просияла света обител, посветена на Божията Майка можахме да посрещнем нейният чудотворен лик, донесен от Църногорската света обител. Позволете ми да изкажа радостта и благодарността си към Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит, който даде своя първосветителски богослов, та това празнично събитите да се случи, да дойде този чудотворен лик, за да може от тук да благослови всички вярващи, дошли да се поклонят и докоснат.”, каза той.

Снимка: Църногорски манастир

Виж също...

Loading...