Покривът на храма в Горна Секирна вече няма да тече, след като местните хора го ремонтираха с дарение от мината в Брезник

Покривът на храм “Свети Архангел Михаил” в брезнишкото село Горна Секирна е ремонтиран, съобщиха от „Асарел-Инвестмънт“ чрез дъщерното си дружество “Трейс Рисорсиз”, което работи на територията на Брезник.

Ремонтът на покрива на църквата е организиран от местните жители с дарение за подпомагане на селата. “Приключи нашият четвърти малък проект за 2019 година. Селото показа как с малко помощ, с малко средства и с много желание може да се направи немалко за съхраняването на културното наследство в община Брезник. „Искаме само да не тече, че иначе не можем да я спасим църквата“ – с тези първи думи започнаха срещите ни с хората от Горна Секирна. Два месеца по-късно, те вече правят планове за допълнителни подобрения, за още хубави неща за църквата и за отбелязване на християнски празници в нея.”, поясниха от мината. По храма на Горна Секирна трябва да се извършат още ремонтни дейности, но от компанията са убедени, че щом има желание, то ще се намери и начин за постигане на поставените цели.

Ремонтът е осъществен с финансови средства от Договор за сътрудничество между „Асарел-Инвестмънт“ и Община Брезник. Чрез него всяка година дружеството прави дарение, чиято цел е да подпомага развитието на общината. През тази година акцентът е поставен върху проектите на селата в Брезнишко. Сумата за всички малки проекти е общо 25 000 лева от 50-те хиляди лева, които са отпуснати чрез договора за сътрудничество. С останалите 25 000 лева ще се реализира значим за общината инфраструктурен проект.

Храмовете в селата Слаковци и Сопица също ще получат съдействие за опазването им. Проекти, които са насочени към читалищата се изпълниха в селата Гигинци и Велковци, като такъв ще се реализира и в село Бегуновци.

В основно училище “Христо Смирненски” в село Ноевци ще открият учебната година с “Класна стая от рециклирани материали“. Проектът, който Община Брезник и „Асарел-Инвестмънт“ подкрепят е свързан с по-атрактивно изучаване на теми, свързани с опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъци. В същото село ще се реализира и още един проект, чрез който ще се създадат приятни условия за туризъм по маршрута от центъра на Ноевци до Църногорския манастир.

През месец юни отново със средства от годишното дарение на мината в Брезник беше подкрепено първото издание на фестивала на детското творчество “Видовденчета” на Бърдото. В името на децата ще се работи и съвместно с футболен клуб „Чорни“, тъй като клубът реализира проект за създаване на по-добри условия за спорт на подрастващите, поясниха от компанията.

В публикацията са използвани снимки от “Трейс Рисорсиз” и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...