Реставратор: Продължихме живота на стенописите в храма на Сопица благодарение на местните хора и спонсор – ВИДЕО

Вътрешната част на храм “Свети Георги” в брезнишкото село Сопица вече е по-приветлива и посреща вярващите с реставрирани стенописи. Реставрацията е извършена от специалисти, които са били ангажирани чрез средства от годишното дарение по Договор за сътрудничество между Община Брезник и “Асарел-Инвестмънт”, предаде репортер на Zapadno.com.

В продължение на около 10 години храмът е бил в окаяно състояние, но през последните 2 години претърпява частично обновяване. Първоначално беше ремонтиран покривът, таванът и частично укрепени стените. Това се случи с помощта на местни жители, държавата и общинската администрация. Тази година ще остане в историята на светата обител и с обновените стенописи. В дейностите по възобновяване на стенописите са се включили и местните жители Иван Александров и Стойчо Стоилов. Безвъзмездно двамата са спомогнали с шпакловка на стените в храма, материали за скеле за стенописите и почистване на пътя към светата обител. Реставрацията е извършена чрез одобрен проект, с който кметското наместничество е кандидатствало за финансиране от дарението на минната компания “Асарел-Инвестмънт”, представена в Брезник от дружеството “Трейс Рисорсиз”.

Самите дейности по реставриране на стенописите са извършени от реставратора Стефан Стефанов, съпругата му и техни колеги. Стефан Стефанов се занимава с реставрация на картини, иконостаси, стенописи, икони и иконописи от над 25 години. “Когато става въпрос за по-обемна работа за стенописи, за по-голяма работа – правим екип. Имам добър екип за тази работа. По принцип работя със съпругата, която ми е колежка. Но когато имаме повече работа привличаме и колеги. Правим съответния екип, който да може да свърши обема от работа. Тази църква е построена в началото на 19-ти век и както повечето паметници на културата е претърпяла доста промени. Има ремонти, има различни непрофесионални намеси. Стенописите са правени по различно време. Стенописите, които са в олтарното пространство, зад иконостаса, са най-стари. След това е направена тази абсида, а след това може би най-късните стенописи са тези. Те са правени края на 19-ти или началото на 20-ти век. Бяха в доста тежко състояние и благодарение на хората от селото, на Църковното настоятелство и благодарение, че успяха да намерят спонсори, имаше възможността да се направи реставрация на тези стенописи.”, поясни реставраторът Стефан Стефанов.

Различни дейности са извършени по реставрацията на стенописите – укрепване, почистване, ретуши и възстановки. За дейностите са използвани специални материали, които са съвместими с оригиналните, които са използвани. “В момента ние предаваме реставрираната работа на настоятелството и сме осигурили продължение на живота на тези произведения на изкуството, на тези стенописи.”, добави още Стефан Стефанов. Запазването на състоянието на стенописите зависи от начина им на съхранение. Специалистът поясни, че те нямат период на живот, ако се спазват правилата за тяхното опазване. Реставраторът и неговия екип са работили и по други храмове в региона като например Билинският манастир край село Билинци, над 200-годишната църква на Църногорския манастир над село Гигинци и други свети места.

Вижте какво още сподели реставраторът пред камерата на Zapadno.com:

Жителите на село Сопица са имали възможността да видят почти завършените стенописи по време на големия храник Успение на Пресвета Богородица. Хората са били доволни от това, което са видели. Въпреки ремонтните дейности предстоят още реставрационни дейности по храма, поясни кметският наместник на Сопица Наталия Панова.

Освен реставрация на стенописите е предвидено изграждане на пътека в двора на храма, ще бъде реставрирана и иконата на Свети Георги, която се намира пред един от входовете. Проектът за реставрация на стенописите е на стойност 3 000 лева. “Тази година всички кандидатствали в категория „Проекти на селата“ в община Брезник получиха еднаква сума от нас – 3 000 лева. Като 2 500 лева бяха по силата на голямото дарение, което правим за община Брезник и допълнително за всеки проект в селата имаше по 500 лева от нас. Така че всички те разполагаха с обща сума от 3 000 лева. Аз много се радвам, че тази сума, която на пръв прочит може да звучи малко, всъщност беше достатъчна, за да се направят доста подобрения. Това е благодарение на желанието и на съдействието на местните хора да се случват хубави неща в селата. Много се радвам, че реставраторът ще ни съдейства и за иконата отвън, на фасадата – да се обнови иконата на Свети Георги. Така че и отвън да се вижда, че сме проявили уважение към светеца, които ни помага да се случва такова хубаво нещо вътре в църквата.”, поясни Елица Георгиева от минното дружество “Трейс Рисорсиз”.

Наскоро беше завършен ремонт на покрива на храма в брезнишкото село Горна Секирна, който също се осъществи чрез средства от годишното дарение. Прочетете още по темата в публикацията: Покривът на храма в Горна Секирна вече няма да тече, след като местните хора го ремонтираха с дарение от мината в Брезник.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и “Трейс Рисорсиз”

Виж също...

Loading...