В Деня на миньора инвеститорът в мината на Брезник получи две награди, областният управител поздрави бранша

На 18 август се отбелязва църковният празник Успение на Свети Иван Рилски. Рилският чудотворец освен покровител на българския народ, е и закрилник на миньорите. Затова на тази дата се поздравяват хората от всички професии, които работят в минната индустрия. По този повод днес в София да се проведе национално честване на празника. На него присъстваха и представители на минната компания, която работи в град Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

„За мен е изключителна чест и удоволствие, че днес имам възможността заедно с Вас да участвам в отбелязването на националното честване, посветено на Деня на миньора, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на празника. Тя отчете, че минно-геоложката индустрия е стратегически отрасъл в България, който формира близо 5 процента от брутния вътрешен продукт. Министърът коментира още, че 22 хиляди души са пряко заетите в добивния отрасъл, а 120 хиляди наброяват хората, непряко ангажирани. „Всички виждаме за какъв отрасъл става въпрос. За отрасъл с национално и стратегическо значение за нашата икономика.“, допълни още Петкова

Поздравителен адрес по същия повод отправи и областният управител на Перник Ирена Соколова. Тя напомни, че националният професионален празник на миньорите е определен да се чества на 18 август с указ на цар Фердинанд, издаден по предложение на пернишките въглекопачи. „Добивът на подземни богатства е отговорна и трудна професия. Вашият труд е символ на уважение и преклонение, изцяло посветен на обществото ни, труд, който дава светлина, топлина, суровини за практикуването на много професии, без които днешното технологично ниво на човечеството би било немислимо.”, казва в обръщението си губернаторът и уточнява, че държавата и област Перник винаги са насърчавали всяка инициатива и политика, която гарантира добра перспектива за предприятията от минния бранш, за подобряване условията на работа и гарантиране на безопасност на труда.

Добивното предприятие, което работи в Брезник, също беше представено в националното честване на Деня на миньора като част от холдинга „Асарел-Медет“. Празникът за тях приключи с две награди. Гилдията награди „Асарел“ в категорията „Безопасност и здраве“ за постигнат нулев трудов травматизъм през 2018 година, удостоверено с документ от Националния осигурителен институт. Признание от бранша получиха и с приза „Грижа за природата“, който се връчва на „Асарел“ за липса на нарушения и санкции във връзка със спазване на екологичните норми през 2018 година, удостоверено с документ от Регионалната инспекция по околна среда и води.

От своя страна фирмата връчи награда на студентката Божурка Георгиева, която учи в специалност „Геофизика“ и е постигнала успех от 5,83.

Снимки: “Трейс Рисорсиз”

Виж също...

Loading...