Водата на старата чешма в село Душинци отново потече с пълен дебит след усилията на бригада от няколко мъже

Старата чешма в центъра на брезнишкото село Душинци отново тече с пълен дебит. Това се е случило благодарение на усилията на няколко мъже, разказа пред репортер на Zapadno.com помощник кметският наместник на селото Никола Николов.

Наскоро бригада от няколко мъже се захванала на работа, тъй като чучурите пресъхнали наскоро. Водата, която тече е изворна. Чешмата се намира до площада в селото, в района на местността “Кладенец”. Няма точна датировка на изграждането и, но през 70-те години на миналия век тя била реставрирана след като пътят до населеното място бил асфалтиран.

В жегите много от преминаващите, както и местните жители си точат от приятната и хладна изворна вода. С чешмата е свързана и история, която помощник кметският наместник Никола Николов разказва. “Всички спират и точат от тая чешма. Навремето нямаше още шосе, пътят беше черен. Един старец седи до чешмата и отдоле идват някакви отдолу. Напили се и рекли: Брей, ама е хубава! Старецът казал: Деца, хубава е чешмата, ама ние не я пиеме. Хората попитали: Защо бе дядо?, а той рекъл: ‘Щото сме гладни.”, разказа Никола Николов.

Виж също...

Loading...