Жителите на общините Брезник и Трън ще имат възможност да се консултират за изчисляването на пенсиите с експерти от НОИ

Експерти от териториалното поделение на Националния осигурелен институт ще посетят общините на територията на област Перник, за да консултират желаещите за правото им на избор на по-благоприятна формула при пенсиониране, съобщиха от ведомството.

С оглед на промяната на член 70 от Кодекса за социално осигуряване, до 1 януари 2023 година хората ще имат право едновременно с подаването на заявление за отпускане на пенсия да изберат размера на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по стария ред – с избор на три години стаж преди 1997 година и с включване на трите години 1997-1999 година.

Хората, които вече са подали заявления за пенсиониране от началото на тази година или вече имат отпусната пенсия по новия ред, ще имат право еднократно да направят избор в шестмесечен срок от влизане в сила на този закон. В тези случаи пенсията се отпуска в новия размер от същата начална дата. Тези промени няма да попречат на всички бъдещи пенсионери, за които новата формула – само с осигурителен стаж от 2000 година нататък, е по-изгодна, да се пенсионират по новия ред.

Разяснителната кампания ще се проведе в средата на месец септември в общините Брезник и Трън. Жителите на община Брезник ще могат да се консултират с експертите от Националния осигурелен институт на 11 септември (сряда) от 9:00 до 12:00 часа. Срещата с експертите в Трън ще бъде на 13 септември (петък) от 9:00 до 12:00 часа. Кампанията ще се състои в сградите на общинските администрации в Брезник и Трън.

Виж също...

Loading...