Косачи под планината Любаш, ограмотяване на жители в Кривонос и други черно-бели етюди са подредени в пенсионерски клуб

Постоянната изложба със снимки и картини в пенсионерски клуб “Любаш” в брезнишкото село Кривонос продължа да се попълва. Почти на всяка стена могат да бъдат разгледани различни етюди от историята на селото и околностите, предаде репортер на Zapadno.com.

Местният жител Ценко Миленков е сред главните инициатори на постоянната изложба. Наскоро той я допълнил със снимка от 50-те години на 20-ти век, която търсил в продължение на 2 години. На фотографията са показани група жени от село Кривонос, които са на курс по ограмотяване. Курсът се е провел в периода 1950 – 1951 година и се е водил от учителя от брезнишкото село Режанци Александър Рангелов. Общо 16 дами са преминали курса по ограмотяване в началото на 50-те години. “Тогава е имало училище за образоване на деца, а това са неграмотни жени, които са жители на Кривонос. Две години съм я търсил тази снимка, за да я намеря и увелича. Малка част от жените на нея познавам.”, поясни Ценко Миленков.

Други черно-бели снимки пък показват бригади с жени и мъже от ТКЗС-то на селото, както и дете. Имената на всичките заснети хора са издирени и поставени в отделни рамки под снимките. Показани са и група косачи, които косят тревата в местността “Вирове” под планината Любаш.

През 1940-та година е заснета група мъже, които са застанали на стълбите пред някогашното училище на Кривонос. Сградата на училището на населеното място е изградена през 1927 година. Преди това школото се е помещавало в къщата на дядото на Ценко Миленков – Миленко. В наши дни къщата, която е с над 150-годишна история, е реставрирана със собствени средства и без пари от Европейския съюз, шегува се Ценко Миленков. Прочетете още по темата в публикацията: Фамилна къща на над 150 години в село Кривонос, която е реставрирана посреща гости в дома на добро семейство – СНИМКИ.

Виж също...

Loading...