Африканската чума по свинете чука на вратата на област Перник, но властта ще и се опълчи със спешни мерки

Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран на територията на държавно ловно стопанство „Витошко – Студена”. Заразата е намерена в диво прасе, открито в капан в района на ловното стопанство в землището на самоковското село Ярлово. Областният управител е уведомен за резултата от пробата тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Предвид епизоотичната обстановка Соколова свика инзвънредно заседание на Областната епизоотична комисия, на което бяха предвидени мерките в спешен порядък за максимално и адекватно справяне със ситуацията. “До момента област Перник е една от трите области в страната, която е успяла да се опази чиста от заразата. За да не допуснем да се появи Африканската чума по свинете в обекти тип “заден двор” е нужно да се вземат повече спешни мерки и да предвидим варианти за взаимодействие. Благодаря на всички кметове за свършената превантивна работа и добрата разяснителна, мотивационна кампания, поетите ангажименти спрямо стопаните на прасета.”, заяви губернаторът.

Съгласно указания, утвърдени със заповед от 31 юли 2019 година на
министъра на земеделието, храните и горите, областният управител заяви, че изисква монтирането на информационни табели, свързани с Африканската чума по свинете, мерки за превенция и биосигурност към туристите, летовниците, пастирите, дървосекачите и други. В дейностите по обезопасяване и охрана на териториите ще работят екипи на Областна дирекция МВР-Перник, както и представители на ловни стопанства и дружинки.

Очаква се до края на деня да излязат заповеди от Българска агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите, които да определят конкретен обхват на инфектираната зона в рамките на 200 квадратни километра (около 8 километра в диаметър от мястото), за да се укаже къде ще бъде забранен ловът и достъпът на ловци, ограничен достъпът на туристи, гъбари, търсачи на трюфели, дървосекачи и други.

Попадащи в инфектираната 8-километрова зона на наблюдение от област Перник по данни на областния управител и директорът на Югозападно горско предприятие Благоевград, са пернишките села Боснек и Чуйпетлово, и радомирските села Горна и Долна Диканя.

Директорът на Югозападно държавно предприятие инженер Дамян Дамянов каза още, че ловците са изградили близо 50 капана за улов на дива свиня, а в държавните райони капаните са 90. Информираме, че за периода от началото на месеца в държавните райони на територията на Югозападно държавно предприятие са отстреляни 136 диви свине, а в районите на ловните сдружения броят им е над 50. Ловците са направили над 500 претърсвания в техните ловно стопански райони за трупове на диви свине, а в държавните ловно-стопански райони претърсванията са 230.

По указания на Министерство на земеделието, храните и горите, в част от общините от област Перник ще бъдат реализирани информационни мероприятия със специалисти от научните среди. Те ще бъдат насочени към кметовете, стопаните на прасета, животновъдите, ловците и други групи от населението.

Виж също...

Loading...