Общински съветник: Питейният язовир “Красава” се е превърнал в къмпинг с палатки, “Водоснабдяване”-Брезник: Поставяме камери за охрана

Зоната около питейния язовир на община Брезник – “Красава” се е превърнала в място за къмпингуване, алармира общинският съветник Десислава Стоилова по време на заседание на местния мини парламент, предаде репортер на Zapadno.com.

Общинският съветник отправи питането към кмета на Община Брезник. “Как стои въпроса с охраняването, санитарно-охранителни зони… В момента питейният язовир представлява един къмпинг – палатки, нощувки и така нататък. Достъпът, доколкото си спомням, трябва да е забранен в тази зона.”, попита общинският съветник Десислава Стоилова. Пред Zapadno.com тя поясни, че при разходка в района на язовира е видяла с очите си палатки. Граждани също са виждали палатки край язовира, но по друго време, добави още общинският съветник.

Заместник-кметът на Община Брезник Иван Бъчваров отбеляза, че въпросът трябва да е към управителя на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник. “Горе-долу с това, с което съм запознат охрана все още има на язовира. Когато има подаден сигнал от охраната, винаги сигналът отива в Районното управление и те изпращат патрул, за да провери дали има нарушители.”, поясни заместник-кметът.

Управителят на общинското дружество “Водоснабдяване”-Брезник Иван Ковачев поясни, че язовирът се охранява, както с жива охрана, така и с телена мрежа и охранителни камери. От няколко месеца е започнало поставянето на камери, които денонощно следят за нарушители на забраната за преминаване на санитарно-охранителната зона. Поставянето на камерите вече е започнало да дава положителен ефект срещу нарушителите. Въпреки забраните има случаи на хора, които навлизат в санитарно-охранителната зона в източната част на язовира, откъм землището на село Красава, както и на преминаващи покрай язовирната стена в посока храм-кладенеца. Наскоро служители на общинското предприятие установили нещо подобно на бивак около язовира, който се използвал от риболовци, поясни още управителят на “Водоснабдяване”-Брезник.

Действително достъпът до язовира е възможен от хората, особено от преминаващи към мегалитния храм-кладенец “Пусто Гърло”. Така туристите, тръгнали към древната забележителност, се явяват нарушители. През 2018 година започна изграждането на път към храм-кладенеца “Пусто Гърло” с цел да стартират дейности по възстановяването на забележителността. Очаква се пътят да завършен, тъй като преминава през държавни горски територии и част от него трябва да се изгради от Югозападно държавно предприятие. След изграждането на пътя вече би трябвало да се спре с преминаването на туристи през санитарно-охранителната зона на язовир “Красава”.

Основният водоснабдителен източник е язовир за питейно водоснабдяване „Красава” с обем 3 милилиона кубични метра. От язовира са водоснабдени град Брезник и брезнишките села Ноевци, Бегуновци, Велковци, Режанци и Бабица. От водоснабдителната група „Секирна –Брезник” са водоснабдени селата Долна Секирна, Станьовци, Кошарево, Бегуновци, Гигинци, Непразненци, Ноевци и Велковци. Останалите селища са водоснабдени от местни водоизточници, става ясно от информация за техническата инфраструктура на Община Брезник.

Виж също...

Loading...