България е на второ място на международен конкурс за статистически плакат, в който се включиха близо 15 000 участници от 35 страни

Български ученици спечелиха второ място в международния конкурс за статистически плакат, съобщиха от пресцентъра на Националния статистически институт.

От 18 до 23 август в Куала Лумпур, Малайзия, се проведе 62-рият световен статистически конгрес. Участие взеха над 2 500 статистици от целия свят, а България беше представена като институционален член от председателя на Националния статистически институт Сергей Цветарски. Събитието се организира от Международния статистически институт веднъж на две години в различни страни. По време на срещата се поставят и обсъждат въпроси от всички области на статистиката – демография, преброяване на населението, бизнес статистика, макроикономическа статистика, социални статистики – доходи, образование, здравеопазване, наука, качество на живот и други.

Конгресът предоставя и възможност за двустранни срещи с партньори на Националния статистически институт в различни проекти и инициативи. Такива бяха осъществени с представителите на: Грузия и Армения във връзка с обученията на млади статистици в България от страните от Източното партньорство; Сърбия – за младите статистици в Западните Балкани; Палестина – за подписване на двустранно споразумение, и други.

Традиционно конгресът се закрива с официална церемония по награждаване на победителите в различни конкурси, организирани от Международния статистически институт. България беше отличена за представянето си на международния конкурс за статистически плакат за ученици и студенти, в който през настоящата година участваха над 14 700 учащи в три възрастови категории от 35 страни, сред които Южна Корея (5 013 участници), Япония (3 223 участници), САЩ (1 051 участници) и други. В категорията на най-малките – учениците, родени през или след 2003 година, представителите на България се класираха на второ място. Със своя плакат на тема „Как се храня?“ учениците от 56-о средно училище „Проф. Константин Иречек“ в град София с ментор Ламбина Петрова ни показват по интересен и убедителен начин как хранителните навици на подрастващите се отразяват върху тяхното здраве, като подкрепят изводите си с резултатите от проучване, направено сред техните съученици.

В България състезанието беше популяризирано за първи път в края на миналата година от Националния статистически институт. В трите възрастови категории за ученици и студенти участваха 238 учащи, разпределени в 68 отбора от 26 града и 41 учебни институции.

Снимка: Национален статистически институт – пресцентър

Виж също...

Loading...