Реставратор: Беше трудно да възстановим стенописите на Билинския манастир заради “реставрирането” им от монах – ВИДЕО

Стенописите в манастирската църква на Билинския манастир “Свети Архангел Михаил” край брезнишкото село Билинци са успешно реставрирани, предаде репортер на Zapadno.com.

Дейностите по възстановяването на стенописите са били затруднени от намесата на настанилия се в манастира преди около 10 години монах. Тогава туристи сигнализирали в Регионалния исторически музей в Перник, че стенописите в Билинския манастир са били „реставрирани“ от обитаващия го монах Партений и две момичета приютени от духовника. Уведомени са Инспекторатът за опазване на културното наследство към министерство на културата, Националния институт по паметниците на културата и МВР. В последвалия скандал и позиция на Националния институт за недвижимо културно наследство относно посегателството върху културното наследство, действията на духовните лица са окачествени като „оскверняване“ и „престъпление“.

През месец юли 2017 година започна възстановяване и реконструиране на манастира край село Билинци. Средствата за ремонта се осигуряват по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Финансовата помощ за дейностите са по подмярка 7.6 „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони”. Сумата на субсидията е 559 442 лева и 68 стотинки.

Сред екипът от специалисти, които са работили по манастира, е и реставраторът Стефан Стефанов. Заедно със съпругата си и колеги-реставратори, са обновили стенописите в манастирската църква. “През 2017-та година успяхме да я реставрираме. Премахнахме късните намеси, които той беше направил. Трябва да има много големи кавички на неговата “реставрация”, защото никак не беше успешно. Беше рисувал с розови, със зелени бои и с цветове каквито му паднат. Това е недопустимо да се случва. Доста проблеми ни създава след това на професионалната реставрация – трябва да използваме силни химикали, да работим с маски, със специално облекло, за да можем да премахнем тия бои. В момента църквата е пред пускане.”, каза реставраторът Стефан Стефанов.

Специалистът по реставрация е работил и по старата църква на Църногорския манастир “Свети Свети Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци. Храмът е на над 200 години и е изграден през 1814 година. Дейностите по реставрацията на стенописите и са извършени преди няколко години.

Стефан Стефанов е удивен от това, че в района на няколко села в региона, са изградени манастири. Той се учудва и на възстановяването на манастири и храмове, което се наблюдава през последните години в Брезнишко, Трънско и Земенско.

Вижте какво още разказа реставраторът Стефан Стефанов пред камерата на Zapadno.com:

Виж също...

Loading...