Собственици на свине в Брезнишко са против умъртвяването на животните, каквото препоръчват институциите

Собственици на домашни свине в община Брезник не желаят доброволно да умъртвяват животните си. Това стана ясно по време на разяснителна кампания, която се проведе в град Брезник и е по повод разпространението на Африканска чума по свинете, предаде репортер на Zapadno.com.

Разяснителната кампания беше представена от доктор Мадлен Василева от Център за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите. Информационната среща се проведе в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”, където присъстваха кметове и кметски наместници на населени места в община Брезник, представители на общинската администрация и жители от региона. По време на кампанията стана ясно, че контактите между дивите, домашните и полудиви пасищно отглеждани свине предполагат разпространението на чумата, която не е опасна за хората, но те могат да са преносители. “Нанася огромни икономически загуби, огромен социален проблем, защото хора остават без работа, фалират ферми, които остават с дългове към банките. Популацията на свинете много трудно се възстановява, изисква много инвестиции. Изкопаването на траншеите за унищожаването на труповете също е много трудоемко и създава редица други проблеми. В България в момента бяха унищожени 130 000 свине от 600 000 поголовия.”, поясни доктор Мадлен Василева.

Болестта навлиза в Европа през 60-те години на 20-ти век. Тогава тя засяга първо Испания, която в продължение на 30 години се бори с болестта. На остров Сардиния в Италия пък продължава да има Африканска чума по свинете и в наши дни. “Не могат да изкоренят болестта, защото тя като влезе в дивата популация, там много трудно се контролира. Другото опасно на тази болест е, че тя е повторно възникваща заплаха. Тази чума, която дойде сега в България, всъщност тръгна през 2007 година от Африка с един кораб със свински продукти за внос в Грузия. Оттам обхвана цяла Грузия, Азербайджан, влезе в Украйна, Беларус, в Русия. В момента – 2019 година, от Русия прескочи в Китай. Другото характерно за тази болест е, че тя прави големи скокове чрез продукти от свинско месо, в които вирусът е жив. В момента цяла Азия – Китай, Хонконг, Монголия, Тайван, Виетнам, Миамар всичко пламти в чума. Милиони животни са убити и са отишли в траповете. Там вече има продоволствен проблем. Това е другият голям проблем, която създава тази болест, че унищожава популацията и се създава липса на този продукт на пазара. Така че в момента имаме 16 000 километра фронт на болестта.”, каза още лекторът на разяснителната кампания доктор Мадлен Василева.

Болестта е била очаквана да стъпи и в България, но компетентните институции не са успели да предовратят разпространението и при появата на първото огнище през 2018 година. “Но сега Министерството е предприело крути мерки, защото тази болест може да ни унищожи свиневъдството и да не може след година или две наново да населим свине. Страшно много огнища има в Унгария, Полша, Литва, Латвия и Естония. Единствено Чехия успя да се справи с проблема. Като болестта влезе по дивите свине в Чехия те заградиха стройна ограда в гората. Изкараха армията, изкараха студентите, избиха дивите свине и изчистиха гората от трупове. Дадоха над 10 милиона евро за една година, но именно тези инвестиции си струват, защото успяха да спрат заразата, да не влезе в личните стопанства.”, отбеляза още лекторът от Център за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите.

По време на информационната среща стана ясно още, че стопаните на свине трябва да спазват строги мерки за биосигурност, за да се изолира достъпът на вируса към домашните животни. Една от мерките е ванички, в които да се изсипват специални разтвори, където стопаните да дезинфекцират обувките си. “Кочините трябва да станат като лаборатория – толкова да е труден достъпът до тях, толкова да е изолирано прасето и толкова да е чисто при него. И вие да влизате, за да храните собственото си прасе с други дрехи, с чисти дезинфекцирани ботуши, което става много трудно.”, каза доктор Мадлен Василева.

Вирусът се разпространява чрез всички предмети, с които заразеното месо се е докосвало. В Африка заразата се разпространява чрез кърлежи, но в България все още не може да се каже дали и по този начин може да се разпространи чумата по родните земи. Вирусът се задържа в замразеното месо до 1 000 дни, но загива при висока температура и дезинфектанти.

След подробното представяне на информация за болестта присъстващите имаха възможност да задат своите въпроси. Основният въпрос беше свързан с 300-те лева за обезпечаване на санитарно-хигиенните действия, които стопаните са предприели след доброволно умъртвяване на личните си свине. Хората се вълнуваха дали парите ще бъдат за едно лично стопанство или за едно заклано прасе. Експертът от Център за оценка на риска по хранителната верига към Министерство на земеделието, храните и горите провери и поясни, че парите ще бъдат за обезпечаване на санитарно-хигиенните действия в едно лично стопанство, а не за едно животно.

Кметски наместник на населено място в община Брезник пък каза, че стопани на домашни свине са против мярката за доброволно умъртвяване на животните. Репортер на Zapadno.com попита кметския наместник в Брезнишко в кои точно населени места стопаните са против превантивната мярка, но управникът се изребчи пред всички с думите: “Е нема па да ти кажа!”. Малко след това измърмори, че ставало дума за всички села, в които стопаните не са си заклали свинете.

Превантивната мярка за доброволно умъртвяване на домашните свине беше приета от Областната епизоотична комисия, която на 19 август взе решението цялата територия на област Перник да бъде санитарна зона. “Целта на мярката е територията на област Перник да се запази чиста от вируса на Африканска чума по свинете и стопаните да могат да използват и консумират свинското месо все още годно и незаразено. Грижата за здравите прасета в момента, както и за възстановяването на тяхната популация през следващата пролет, изисква да извършим превантивни действия сега като заколим домашните свине и консервираме свинското месо в буркани и термично обработено. Всеки стопанин, който се погрижи за своите прасета, консервира месото им и обезпаразити и дезинфекцира помещенията, в които са пребивавали, ще получи сумата от 300 лева за обезпечаване на санитарно-хигиенните действия.”, отбеляза  областният управител Ирена Соколова преди малко повече от седмица.

Друг кметски наместник отбеляза, че в селото, в което управлява има няколко домашни свине и те се отглеждат от възрастни хора. Възрастните стопани нямат възможност да се справят за кратките срокове, които се дават за извършване на умъртвяването, дезинфекциране на дворовете и представяне на изискваните документи. Освен това в голяма част от населените места в региона има проблеми с водоснабдяването, което още повече утежнява ситуацията за възрастните стопани.

Жител от региона и собственик на свине отправи няколко въпроса към експерта от Министерство на земеделието, храните и горите. От зададените въпроси стана ясно, че и той няма намерение да умъртви домашните си свине, както препоръчва мярката. Човекът каза, че преди около 10 дни е ходил в Сърбия, където също вече има Африканска чума по свинете, но там не се говорило както в страната ни – да се избиват домашните прасета.

Превантивни мерки за доброволно умъртвяване на домашни свине бяха предприети в края на месец юли и началото на август в част от населените места в община Брезник. Стопани заклаха близо 80 свине в личните си стопанства.

Виж също...

Loading...