По време на експедиция в Трънско: Учени откриха нови находки на кости от динозаври и части от корубите на древни костенурки

Районът на община Трън продължава да бъде интересен за учените по отношение на останки от динозаври. Втора археологическа експедиция на Националния природонаучен музей към Българска академия на науките е завършила преди седмица и се е завърнала от Трънско с нови находки, научи Zapadno.com.

През 2018 година находки на фрагменти на динозаври в Трънско добиха популярност и дори бяха представени на емблематичното събитие “Европейска нощ на учените” в София. Учените, които работиха в района на община Трън, откриха и части от костенурка. Прочетете още по темата в публикацията: Учени откриха части от костенурка на находището с кости от динозаври в Трънско.

На 22 август тази година са завършили теренните проучвания от втората експедиция в Трънско. Проучванията са били под ръководството на палеонтологът в Националния природонаучен музей към Българска академия на науките доктор Латинка Христова и с участието на специалисти от Националния природонаучен музей към Българска академия на науките, Геологическия институт при Българска академия на науките и Софийски университет “Свети Климент Охридски”. Разкопките се провеждат с цел разкриването на останки от динозаври и друга фауна в мезозойското находище край Трън.

Тази година експедицията се е завърнала от пограничната община с нови находки на кости от динозаври, както и на фрагменти от корубите на костенурки от поне 4 различни пласта. “По време на първата експедиция през 2018 година бяха установи два различни по възраст горнокредни пласта с гръбначна фауна в находището край Трън. Те ясно показват присъствието на крайбрежна природна обстановка, сухоземна растителност и водни и сухоземни гръбначни и безгръбначни животни. След направените анализи и палеонтоложки сравнения и определения вече може да се твърди, че са намерени кости от поне два различни вида динозаври (тревопасен титанозавър и вероятно хищен динозавър) и първите за страната находки на мезозойски крокодиломорфи и страничношийни костенурки (Pleurodira). Всичко това открива нова страница в представите за къснокредната природа на България и допълва познанията ни за фауната на Европа по това време.”, съобщиха от Националния природонаучен музей към Българска академия на науките.

Свидетелство за динозаври в района на Брезник се пази и в Държавен архив-Перник. Във фонда на Държавния архив се съхранява снимка на зъб от динозавър. Прочетете още по темата в публикацията: Зъб на динозавър, открит край Брезник е запечатан на снимка, която Държавен архив-Перник съхранява от близо 30 години.

Снимка: Национален природонаучен музей

Виж също...

Loading...