Рискът от пожари за област Перник е потенциален и през днешния ден, кметове получиха предупреждения за опасността

Предупреждение за висок риск от пожари изпрати до кметовете на Общини от област Перник и кметства в региона областният управител Ирена Соколова. То е във връзка с получени от Национален институт по метеорология и хидрология предупреждения за очаквани високи температури и предпоставка от възникването на бързоразвиващи се пожари на територията на Пернишка област за днес, 29 август, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Степента на опасност остава „много голяма” в областите Перник, София, София-област, Благоевград, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Кюстендил и Ямбол. “В най-горещите дни на лятото огънят пламват бързо и само за секунди пожарът може да се разпространи на десетки метри от огнището. Причината обикновено е човешката небрежност при боравенето с огън на открито. Предвид горепосоченото, местните градоначалници и отговорни институции да заострят вниманието на стопаните при дейностите за почистване на пасища, ливади, горски територии и дворове в населените места. При възможност работата им да бъде преустановена до отминаването на пожароопасния сезон.”, подчерта губернаторът.

Максималните температури днес ще са между 30 и 35 градуса. След пладне, на изолирани места в източните и планинските райони ще превали краткотраен дъжд, придружен от гръмотевици.

Виж също...

Loading...