Музеят на Брезник показва предмети, които дарители са дарили от началото на 2019 година досега

Изложба с дарения за Общински исторически музей-Брезник от дарители е експонирана в зала “Военен клуб”. Показаните предмети са дарени от началото на 2019 година досега, предаде репортер на Zapadno.com.

Експозицията е под надслов “Дарения на Общински исторически музей град Брезник през 2019 година” и показва различни предмети от края на 19-ти век до месец април тази година. Изложени са пишещи машини, радиоапарати и друга техника, плетива, облекла и други вещи. Даренията са направени предимно от брезничани и жители на селата Слаковци и Режанци. Сред дарителите са Славка Милева, Емилия Максимова, бай Огнян, Митко Асенов-Ристин, кметът на Община Брезник Васил Узунов, Ели Арсова, Павлин Теофилов, Пепи Божков и други. “Това са даренията, които Общински исторически музей е получил през 2019 година до този момент. Ние сме благодарни на всички дарители, които с чувството за запазване на местното съзнание, на местната култура даряват на музея. Наистина има много неща, които ако бихме ги групирали са битова техника от началото до средата на 20-ти век, също така градски бит.”, поясни директорът на музея Емилия Велинова.

В изложбата са показани рядко срещаните калчищни черги, градска рокля, плетена на една игла, административна техника, колекция от часовници, дарени от различни хора, паметен знак от Шипка с автентичен куршум от Руско-турската война и други дарени експонати. Изложени предмети показват и развитието на културните традиции в началото и средата на 20-ти век. “Например тишлайфери, които заменят българската бродерия в традиционното облекло. Губерите, които се появяват в началото на 60-те – 70-те години на миналия век, които заменят чергите. Всичко това е част от нашия бит и култура. Интерес представлява и един албум, който ни беше дарен от Димитър Асенов-Ристин. Той е бил председател на АПК-Брезник и е запазил този албум, който говори за развитието на животновъдството и земеделското стопанство в периода 60-те – 80-те години на миналия век. Всичко за нас е ценно и благодарим на дарителите. Надявам, че ще се отзоват още дарители, с които да подпълним фонда на музея с най-новата история на Брезник и Брезнишко.”, сподели още директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. Изложбата ще може да бъде разгледана до 15 октомври в зала “Военен клуб” на музея.

През последните почти 9 месеца са дарени и множество фотографии, които не са представени в изложбата. Експозицията с дарения може да бъде попълвана от други дарители, които биха желали вещите им да се запазят за поколенията след нас. От музея апелираха към потенциалните дарители да се включат в дарителската инициатива.

Виж също...

Loading...