Община Трън с важно съобщение към собствениците на свине, които се отглеждат в лични стопанства

На свое заседание на 19 август 2019 година, проведено във връзка с разпространението на болестта Африканска чума по свинете ,Областната епизоотична комисия взе решение за определяне на цялата територия на област Перник за санитарна зона, съобщиха от Община Трън.

„Целта на мярката е територията на област Перник да се запази чиста от вируса на Африканска чума по свинете и стопаните да могат да използват и консумират свинското месо все още годно и незаразено. Грижата за здравите прасета в момента, както и за възстановяването на тяхната популация през следващата пролет, изисква да извършим превантивни действия сега като заколим домашните свине и консервираме свинското месо в буркани и термично обработено.Всеки стопанин, който се погрижи за своите прасета, консервира месото им и обезпаразити и дезинфекцира помещенията, в които са пребивавали, ще получи сумата от 300 лева за обезпечаване на санитарно-хигиенните действия.“, съобщи преди 2 седмици областният управител Ирена Соколова.

Областната епизоотична комисия излезе с решение, че в срок до 2 септември тази година, следва изпълнението на мярката по клане на прасета обекти тип “заден двор“. Стопаните в област Перник заклали доброволно, отглежданите от тях прасета за лична консумация и извършили мерките за дезинфекция в срок, ще получат финансова помощ в размер на 300 лева.

След 2 септември закланите доброволно прасета не подлежат на обезщетение. За да се получи финансовата помощ е необходимо стопаните, отглеждащи прасета да заявят местата (адреса), където се отглеждат в сградата на общинската администрация в Трън или в кметството за съответното населено място.

Виж също...

Loading...