Храмът на Сопица започна новата църковна година с обновление на извършения частичен ремонт – СНИМКИ

Десетки жители и гости на брезнишкото село Сопица се събраха в местния храм “Свети Георги”, за да присъстват на обновлението след извършения ремонт на голяма част от светата обител. Датата за празника за храма не е избрана случайно, тъй като от днес започва новата църковна година, предаде репортер на Zapadno.com.

Празничното събитие започна с камбанен звън от камбанарията, който се разнесе над селото. Молитва за обновлението пък беше оправена от отец Михаил, който също така поздрави присъстващите миряни. “Пристигнах тук като енорийски свещеник в тази църква преди повече от 2 години. Тя беше в едно окаяно състояние. В западната част имаше една дупка, през която можехме да броим звезди, а покривът щеше да полети. Наистина щяхме да изпуснем църквата. Благодарение на много хора, няма всички да ги помена, защото наистина ще бъде дълго поменаване, а и може да забравя някого. Ще помена бай Рангел като инициатор на тези неща, защото той за тези 2 години даде всички сили и средства, които имаше за тази идея – обновлението на храма да се случи и да просъществува още дълги години.”, каза отец Михаил.

Последната извършена дейност в храма е реставрирането на стенописите, което е направено от дарени от “Асарел-Инвестмънт” средства, посочи още свещеникът. “Успяхме да обновим една част от стенописа, който е зад вас. Благодарение и на художника Стефан, който наистина със средствата, които бяха отпуснати. За тази работа беше скромна сумата, която получи. Той направи и цялостен проект за реставрация на всички стенописи, входирани в паметниците на културата. Така че има още какво да се работи в този храм. Имаме да обновим останалата част от иконостаса, да обновим пода, да обновим дворното място, олтара да оправим, за да може наистина не само да се събираме на водосвети, но да се съберем и на литурия, и на кръщене, да даде Господ на венчавка и всички неща, които са необходими за една църковна общност.”, поясни още отец Михаил.

На 1 септември се поставя началото на църковната година и по традиция на днешния ден се носят плодовете от земите и се прави равносметка за изминалата година. “Прави се равносметка за плодовете, които сме получили, но и за духовните плодове. Какво сме получили и какво сме се постарали на нивата на духовното лозе. И ето ние, днес наистина правим равносметка за труда не само за една, а за две години, който положихме тука. Благодаря на всички, които се включиха. Благодаря на всички, които приеха тази инициатива и дадоха своята летва, за да изглежда храм “Свети Георги” в село Сопица в този вид.”, каза свещеникът и добави, че се надява след година-две храмът да заблести в пълния си блясък.

Сред присъстващите гости беше заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, която даде добра оценка на извършените дейности. Реставрирането на стенописите беше извършено под ръководството на реставратора Стефан Стефанов. Местните жители Иван Александров и Стойчо Стоилов пък са помагали активно при реставрирането. Повече по темата за обновяването на стенописите прочетете в публикацията: Реставратор: Продължихме живота на стенописите в храма на Сопица благодарение на местните хора и спонсор – ВИДЕО. Над единият от входовете на светата обител е реставрирана иконата на Свети Георги, а под нея са възстановени надписи на камъни положени при градежа. “Лето Господне 1869 година. Свети Георги.”, пише на част от реставрирания надпис, а под него са изписани имена, вероятно на тогавашните майстори. На друг камък също е записан надпис, но до момента той не може да бъде разчетен. Друга новост, която посрещна жители и гости на Сопица по път за храма е изградената пътека от стълбите към обителта, както и подравнено пространство в двора за сбирки при празниците.

Няколко местни момичета пък се бяха пременили специално за празника в народни носии, с което създадоха още по-добро настроение. Краят на официалната част беше поставен с почерпка в двора на храма, където пък бяха опънати няколко шатри на подравненото място.

Разгледайте още снимки от обновлението на част от извършения ремонт на храма в село Сопица:

Виж също...

Loading...